Öt természetes kilátópont a csodás panorámához

Bár hazánkban a kilátóknak nagy kultusza van, most mutatunk öt olyan helyet, ahonnan épített torony nélkül is fantasztikus kilátás tárul elénk.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Címlapkép: Mogyorósbányai Kőszikla - Farkas Péter / MTSz
2023. május 11.

Bár hazánkban a kilátóknak nagy kultusza van, most mutatunk öt olyan helyet, ahonnan épített torony nélkül is fantasztikus kilátás tárul elénk.

1. Nagy-Péter-mennykő

A Tokaji-hegység (Zemplén) e páratlan panorámapontjáról feltárul előttünk a hegyvidék szerkezete és végtelen erdőrengetege. Már az Országos Kéktúrán idáig vezető ösvény is meseszép, majd a sziklacsúcsra kilépve széles kilátás tárul föl: a Tokaji-hegység hazai szakaszának középső, hegyvölgyes tömege mellett feltűnik a távolban az államhatárt hordozó Milic-csoport, alatta pedig ott fehérlik a füzéri vár.

2. A Baradla-tető sziklája

Aggtelek nevezetessége a föld alatt keresendő ugyan, de a Baradla-barlang aggteleki bejárata felett emelkedő sziklakiszögellést nagyszerű kilátása miatt érdemes megmászni. A betonjárdás, korláttal biztosított útvonal mohás sziklákkal vadregényes környezetben vezet a kilátóhelyre. A tetőről fantasztikus a kilátás a bájos dombvidékre és azon is túl: a Heves–Borsodi-dombság lankái mögött a Bükk hatalmas platója terül el, ellenkező irányban pedig Szlovákia hegyei mutatkoznak meg.

3. Kopasz-hegy, Mindszentkálla

A beszélő nevű hegy adottságairól sokat elmond, hogy a tetejére nem kellett kilátót építeni, hiszen anélkül is fantasztikus panoráma vár ránk. Sokak szerint a Balaton-felvidék egyik legszebb kilátása nyílik innen: körbenézve beazonosíthatjuk a tanúhegyeket, a háttérben végigpásztázhatjuk a Káli-medence apró falvait a jellegzetes formájú Hegyestűvel, a látóhatár peremén pedig a Balaton vize csillog, tiszta időben a túlparti dombok is szépen kirajzolódnak.

4. Mogyorósbányai Kőszikla

A Kő-hegy peremén bástyaként állnak a 4-6 méter magas sziklatornyok, lapos tetejükről parádés kilátást élvezhetünk a kellemes gerecsei tájra. A Kőszikláról a távolban a Dunakanyar torka látszik, amely fölé a Börzsöny erdőtömbje hatalmasodik, közvetlenül a partján pedig a Helembai-hegység sziklasora ad hátteret az esztergomi Bazilika kupolájának. Feltűnik a Pilis és a Budai-hegység, szemben a Nagy-Gete előtt eltörpül a Hegyes-kő.

5. Zsongor-kő

A Mecsek egyik jól ismert kilátópontját a tériszonyosok örömére korlát biztosítja, így a félelmetes vöröshomokkő sziklakiszögellésre bátran kiállhatunk - a panoráma pedig feledhetetlen! Alattunk Cserkút és Kővágószőlős, távolabb a Dráva síkja terül el, túlfelén a Papuk emelkedik. Megmutatkozik a Villányi-hegység nyugati csúcsa, a Tenkes is.

Cikkajánló