Öt látványos hazai szurdok, amiben nem fogsz csalódni

A természet tavaszi, frissítő erejét, az erdők nyugalmát és a kalandtúrák izgalmát keresed? Ha mozgalmas kirándulást tervezel, ezeket a gyönyörű szurdokokat érdemes felkeresned.

Szöveg:
Fotó:
Tassy Márk (Kiemelt kép)
2022. május 20.

A természet tavaszi, frissítő erejét, az erdők nyugalmát és a kalandtúrák izgalmát keresed? Ha mozgalmas kirándulást tervezel, ezeket a gyönyörű szurdokokat érdemes felkeresned.

1. Páris-patak szurdoka, Cserhát

Nógrádszakáltól északra, a magyar-szlovák határ közelében található a helyiek által kis túlzással „palóc Grand Canyon” névre keresztelt völgyszoros, amelyet a térképen Páris-patak szurdoka néven lelhetünk fel. Patakot azonban ne nagyon keressünk a medrében, mert a szurdok az év nagy részében „kőszáraz”, s csak tavasszal és ősszel, esőzések idején csordogál benne egy erecske.

A mintegy 300-350 méter hosszú, 20-25 méter magas, helyenként csak 2-3 méter széles szorosban szinte függőlegesen magasodnak fejünk fölé a több millió évvel ezelőtt itt kanyargó folyó hordalékából keletkezett sziklaszerű képződmények.

Néhol bedőlt fatörzsek és mohás, ember nagyságú kőzettömbök között ügyeskedhetjük át magunkat. Világviszonylatban is geológiai kuriózumnak számítanak az országban elsőként itt fellelt fatörzsbarlangok. Ezek az üregek tulajdonképpen a kőzetbe beágyazódott fatörzsek lenyomatai. A Páris-patak völgye védett természeti terület, látogatását megéri egybekötni a közeli, ősmaradványairól híres Ipolytarnóc bemutatóhelyének megismerésével.

Megközelítés

Érdemes Nógrádszakál-Ráróspuszta irányából Nógrádszakál felé haladva az országútról balra letérni, majd a vasúti sínen áthaladva megközelíteni a szurdokot. A tájékozódást segíti az Ipoly Erdő Zrt. által (a közút mellé) kihelyezett információs tábla, amely a védett területről ad részletes leírást.

Túratipp

Útvonal: Nógrádszakál (Z) - Páris-patak szurdoka (Z+) - Litke (Z) - Ipolytarnóc. Táv: 15 km. Szint: 560 m. Időtartam: 3-4 óra. Könnyű túra, nem igényel különösebb felkészülést, de az izmokat azért jól megmozgatja.

2. Felső-szoros, Bükkalja

Kács és Cserépváralja között, az utóbbihoz némileg közelebb található a Kő-völgy, amely a Bükkalja talán legtöbb látnivalóval kecsegtető, 10-15 méter magas sziklafalakkal övezett szurdokvölgyét rejti. Leglátványosabb része a Felső-szoros, ahol érdekes sziklaformációk, monumentális, orgonasípszerű kőzettornyok váltakoznak a Tardi-ér vájta szűk mederben.

A bedőlt fatörzseken való átjutás, a mohával borított sziklák kerülgetése, a kőről kőre ugrálás maradandó élményt nyújt az ide ellátogatóknak.

A szoros bal oldali felső peremén, a Szaduszka-tetőn, jégkorszakban képződött kisebb kőtengerekkel találkozhatunk. A szurdokon végigmenve a Dobi-rét késztet megállásra, amely főként tavasszal és nyáron elbűvölő, amikor százszámra nyílnak rajta a virágok.

Megközelítés
Cserépváralja felől a piros sáv jelzésen érkezhetünk leggyorsabban a szurdokba, de rövid kitérővel a Csordás-völgy kaptárköveinek impozáns méretű piramistornyait is meglátogathatjuk.

Túratipp
Útvonal: Cserépváralja (P) - Felső-szoros - Kács. Táv: 8 km. Szint: 260 m. Időtartam: 2 óra. Könnyűnek mondható terep, jól jelzett turistautakon, sok látnivalóval és érdekességgel.


3. Rám-szakadék, Visegrádi-hegység

Az ország talán legismertebb szurdoka, amely vadregényességével minden évszakban túrázók sokaságát csábítja. A Visegrádi-hegységben, Dobogókő és Dömös között alig 1 kilométer hosszan húzódó szurdokvölgy nem lebecsülendő kihívásokkal állítja szembe a természetjárókat, főként télen és csapadékos időjárás után, amikor a mederben található vízfolyás patakká duzzad, ezzel is nehezítve a haladást.

A szakadék mélysége több helyen meghaladja a 35 métert, míg a fenékszélessége olykor a 3 métert sem éri el.

112 méter szintkülönbséget kell leküzdenünk, míg felérünk a „fenti” pihenőig. Az esetleges torlódások és a biztonságos közlekedés érdekében a haladási irány lentről felfelé vezet. A sziklafalak néha merőlegesek, de találkozhatunk befelé dőlőkkel is. Mindez ne riasszon el senkit egy kis „Rám-szakadék-mászástól”, mert a túrázást telepített kapaszkodókorlátok, láncok és létrák segítik a veszélyesebb szakaszokon.

Megközelítés
Lentről Dömös irányából, fentről Dobogókő irányából érhetjük el a Rám-szakadékot.

Túratipp

Rövid, könnyebb túra: Dömös (P, S, Z) - Rám-szakadék (S) - Lukács-árok - Dömös. Táv: 8 km. Szint: 420 m. Időtartam: 2-3 óra. Hosszú, keményebb túra gyakorlott túrázóknak: Dömös (P, S, Z) - Rám-szakadék (S) - Dobogókő (P∆) - Király-kúti kunyhó - Hármashatár - Prédikálószék (P, S, Z) - Dömös. Táv: 18 km. Szint: 1018 m. Időtartam: 6-7 óra.

4. Dera-szurdok, Pilis

Budapestről mintegy 30 kilométerre, Pilisszentkereszt és Csobánka között, a Dobogókőre vezető főúttól délnyugatra található a Dera-patak festői szurdokvölgye. Természeti értékeit egy geológiai-botanikai tanösvény mutatja be.

A magas sziklafalakkal szegélyezett turistautat – amely végig a patak mellett húzódik – nyiladékok és meghökkentő formájú sziklák kísérik.

A közlekedést fahidak könnyítik meg. A patakmederben nyáron általában alig csörgedezik víz, sokszor teljesen kiszárad, és a vízfolyás mészkő karsztos üregeiben búvópatakként folytatja útját. Tavaszi hóolvadáskor és esőzések idején viszont látványos zuhatagokat hoz létre, miközben dübörögve rohan végig a völgyszoroson. A közel 1,5 kilométeres szurdok bejárása nem túl megerőltető, de mégsem kihívásoktól mentes, amolyan kisgyerekekre szabott Rám-szakadék. Ideális helyszín félnapos családi kirándulásra.

Megközelítés

Pilisszentkeresztről az Országos Kéktúra útvonalát érdemes követni.

Túratipp
Útvonal: Pilisszentkereszt (K) - Dera-szurdok (S+) - Szent-kút (K+) - Pilisszentkereszt. Táv: 4,7 km. Szint: 200 m. Időtartam: 1 óra. Könnyű túra.

5. Ördög-árok, Bakony

A Bakony egyik legvadregényesebb vidéke a Bakonyoszlop és Dudar között levő Ördög-árok. Kialakulásához a víz mélyítő, romboló munkája és több barlang beomlása is hozzájárult. A közel 2 kilométer hosszú szurdokban csaknem 50 kisebb-nagyobb barlang bújik meg, közöttük a látványos sűrű-hegyi Ördög-lik. Szinte minden szakasza tartogat meglepetéseket, akadályokat, kihívásokat.

A fejünk fölé boruló lombsátor alatt, a félhomályos völgykatlanban, mindenfelé hatalmas mohás sziklák tornyosulnak.

Legszebb része mégis az Ördög-gát vagy Gizella-átjáró, ahol egy leszakadt méretes sziklatömb torlaszolja el az utat, s csak egy keskeny, mindössze két méteres részen lavírozhatjuk át magunkat. Nagy esőzések és hóolvadás után patak folyik a mederben. A szoros védett természeti terület, a Magas-bakonyi Tájvédelmi Körzet része. Kalandvágyóknak kifejezetten ajánlott.

Megközelítés
Legegyszerűbben Bakonyoszlop felől juthatunk el az Ördög-árokhoz. A templom mellett a piros kereszt jelzésű turistaúton kell haladni, majd egy erdős szakasz után a piros sávot követve érjük el a látványosságot.

Túratipp

Útvonal: Csesznek (P+) - Kőmosó-szurdok (Z) - Kő-árok (Z, P) - Ördög-árok (P) - Csesznek. Táv: 16 km. Szint: 520 m. Időtartam: 4 óra. Közepes nehézségű kirándulás, végig jól jelzett turistautakon, néhány nagyobb tapasztalatot kívánó szakasszal.

A cikk megjelent a Turista Magazin 2016. júliusi számában.

Cikkajánló