Öt romantikus várrom, ha kimozdulnál egy tavaszi hétvégén

Ha motiváció kell egy kellemes kiránduláshoz, keress egy várromot! Összeállításunkban öt hangulatos, mutatós, kalandos és romantikus várromot ajánlunk, amit bármikor érdemes felkeresni.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Farkas Péter - MTSz
2023. május 8.

Ha motiváció kell egy kellemes kiránduláshoz, keress egy várromot! Összeállításunkban öt hangulatos, mutatós, kalandos és romantikus várromot ajánlunk, amit bármikor érdemes felkeresni.

1. Vitányvár

Ha létezik olyan, hogy klasszikus romvár, akkor a Vitányvár kétségkívül annak nevezhető. A Vértes északi lejtőjén, erdőben megbújó romok a maguk természetességében bukkannak elő a fák közül az Országos Kéktúra mentén. Sokan az egyik legromantikusabb várromnak tartják vadregényes helyszíne miatt – mi is csak ajánlani tudjuk!


2. Hegyesd

A szabályos kúp alakú "hegyecskét" a turisták kevésbé fedezték még fel. Pedig jelzett turistaút is áthalad rajta, és apró platóján egy középkori vár maradványait láthatjuk. Az ösvény nem vezet fel egészen a hegycsúcsig, de néhány méter, megmászható sziklafal nem lehet akadály, hogy a tenyérnyi platón várúrként körbetekintve élvezzük a fantasztikus kilátást.


3. Drégelyvár

A Nógrád megyei Drégelypalánk községtől délre, a magyar–szlovák határ közelében egy magányos sziklacsúcson emelkedik Drégely vára. Nevét leginkább újkori történelmünk egyik leghősiesebb epizódjának kapcsán szoktuk hallani, de az erdőségekkel körülvett várromot megéri „élőben” is meglátogatni, és ott felidézni Szondi György hőstettét.


4. Somló

A Balaton-felvidéki tanúhegyek távolba szakadt rokona, a Somló tetejét díszíti az egyik legimpozánsabb, bár kevésbé ismert várromunk. A romnak különleges hangulatot ad a szabálytalan alaprajzú épület falmaradványai között megbújó egykori belső udvarok és tornyok együttese, ráadásul az építmény egy sűrű erdőben áll, szakadékokkal és sziklákkal körülvéve.


5. Szádvár

Az Aggteleki-karszt egyik magányos csúcsán fehérlenek a Szádvár romjai. A hegytető nemcsak a tájegység talán legszebb kilátása miatt, hanem a kalandfilmek hangulatát idéző romokért is megéri a fáradságos kaptatót. 2021-re a várromot alaposan felújították: a meglévő falakat megerősítették, a kilátópontokra padok épültek, a tekintélyes falmaradványokat pedig fából készült gyilokjárón járhatjuk körbe.

Cikkajánló