Otthon is menthetünk békákat

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) közleményben hívja a figyelmet egy kevésbé közismert, de akár a lakosság jelentős részét érintő természetvédelmi ügyre, a vízóraaknák, pincék fogságába került békák mentésére. 

Szerző:
MME
Fotó:
MME / Orbán Zoltán
2018. március 29.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) közleményben hívja a figyelmet egy kevésbé közismert, de akár a lakosság jelentős részét érintő természetvédelmi ügyre, a vízóraaknák, pincék fogságába került békák mentésére. 

Az egyesület felhívása szerint mintegy 2,3 millió családi ház jellegű épület található az országban, amelyekben a szárazföldi életmódot folytató békák akár tízezres nagyságrendű állományán segíthetünk alig egy-két perc alatt.

 

 

A településeken is általánosan előforduló zöld és barna varangy, a barna ásóbéka, helyenként a bajszos- vagy barnabékák (erdei, mocsári és gyepi béka), de akár még a vizektől elkalandozó zöldbékák és unkák is a vízóraaknákba pottyanva, pincékbe tévedve végleg csapdába kerülhetnek, és lassan eléhezve akár évekig, a halálukig sínylődhetnek. Már önmagában az állatok pusztulása is jelentős probléma, de a bajt tovább tetézi, hogy ezek a példányok nem tudnak részt venni a szaporodásban. A kétéltűek közé tartozó békáknak - még az életük jelentős részét a szárazföldön töltő fajoknak is - ugyanis vízre van szüksége a szaporodáshoz, a peterakáshoz és az ebihalak akár két hónapot is meghaladó fejlődéséhez.

 

 

Hogy miért baj ez?

 

Az állat- és természetvédelmi megfontolások mellett jelentős a ragadozó életmódot folytató, férgeket, puhatestűeket és rovarokat fogyasztó szárazföldi békafajok biológiai védekezésben betöltött szerepe. A békáknak ez az ökoszisztéma-szolgáltatása a klímaváltozás erősödésével, többek között az újabb és újabb mezőgazdasági rovarkártevők megjelenésével egyre fontosabb szempont.

 

 

Szerencsére a bajba jutott békákon nagyon gyorsan és egyszerűen segíthetünk azzal, ha az állatokat a vízóraaknákból, pincékből kiemelve (akár puszta kézzel is megtehetjük ezt) a kertben elengedjük, illetve ezeket a „békacsapdákat” márciustól szeptemberig havonta ellenőrizzük.

 

 

Ha pedig még ennél is többet szeretnél tenni ezekért az ártalmatlan, ugyanakkor rendkívül érdekes megjelenésű és viselkedésű állatokért, a kertben gyorsan készíthetsz peterakóhelyet, illetve békagarázsokat, nappali békamenedékeket is nekik.

 

Ha szeretnéd megállapítani, hogy milyen békát találtál, és többet szeretnél tudni róla, töltsd le ingyen a Kétéltű- és Hüllőhatározó okostelefonos appot.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Randevú a farmosi békákkal

Égszínkék béka lett 2017 kétéltűje
Kora tavaszi kétéltűnász 

Cikkajánló