Keresés eredménye

Eljött a téli bagolyszámlálás ideje

Baglyot láttál egy közeli fán? Idén is bárki részt vehet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) országos erdeifülesbagoly-telelőhely felmérésén január 20. és 23. között.

2023.01.16.

Indul a Nagy téli madárles!

Számold te is az etetők, parkok, kertek madarait, így te is segítheted az MME munkáját. Az akcióban bárki részt vehet előzetes természetismereti képzés nélkül, csupán fél órát kell szánni tollas barátaink megfigyelésére.

2022.12.21.

Tudod, hogy idén milyen madárfajokat észleltek első alkalommal hazánkban?

És azt, hogy milyen, ritkán látható madárfajokat láttak? Egyáltalán, mi számít újnak és ritkának, ki dönti el, illetve mekkora munka van egy madárfaj első hazai észlelése, valamint hivatalos közzététele mögött? Bemutatjuk a részleteket és az idei év szélesebb körben még nem publikált szenzációs észleléséről is hírt adunk.

2022.12.17.

Tudtad, honnan kapta a nevét a nyaktekercs?

A Magyar Madártani Egyesület Budapesti Helyi Csoportja nemrégiben posztolt egy nyaktekercses videót a Facebook-oldalára. Ezen felbuzdulva összegyűjtöttünk néhány érdekességet legnyakatekertebb vonuló madarunkról, és persze, a felvételt is megmutatjuk nektek.

2022.08.30.

Rendszeresen kínoztak védett ragadozó madarakat Békés megyében

2020 őszén kezdték el a bizonyítékok gyűjtését a gerendási Széchenyi Zsigmond Vadásztársaság területéről, mert a gyanú szerint rendszeresen követtek el állatkínzást védett ragadozó madarakkal szemben az élvefogó csapdák jogszerűtlen üzemeltetése során. A vadkamerás felvételek bizonyították az eseteket, és jelenleg is állatkínzás gyanújában folyik a nyomozás.

2022.08.22.

Egy pici madár nagy hanggal

Európa egyik legkisebb termetű madara az ökörszem, amely télen a településeken is gyakori, akár még az etetők közelében is fel-feltűnik, de csak villanásnyira. Parányi, mint egy barna golyó, a hangja azonban messzire hallatszik.

2022.01.24.

Így segítheted a baglyok költését a városban

Na, nem arra gondoltunk, hogy ülj rá a tojásokra, de például műfészkek és költőládák kihelyezésével te is hozzájárulhatsz egy bagolycsalád szaporodásához. Az alábbi felhívásból az is kiderül, miért éri meg jóban lenni ezekkel a hasznos madarakkal.

2021.11.15.

Minden, ami a téli madáretetéshez kell

Tudtad, hogy akkor is van esélyed az ablakból lesni a tollas jószágokat, ha egy belvárosi lakásban élsz? És azt, hogy a kenyérmorzsa akár végzetes is lehet a madarak számára? Etetési kisokos.

2021.11.10.