Panorámasétánnyal és fogadóépülettel újult meg Nagyharsányi Szoborpark

Átadták a Szársomlyóra vezető panorámasétányt és az új fogadóépületet a Villány szomszédságában található Nagyharsányi Szoborparkban.

Szerző:
TM
2020. július 2.

Átadták a Szársomlyóra vezető panorámasétányt és az új fogadóépületet a Villány szomszédságában található Nagyharsányi Szoborparkban.

A szoborparkot övező, a Szársomlyó részét képező sziklafal peremén új panorámasétány létesült, amely lehetővé teszi a látogatók biztonságos mozgását a bemutatóhelyen, illetve megóvja a terület növényvilágát a taposási kártól, hiszen a látogatók végig a talaj szintje fölött vezetett, korlátokkal ellátott fém járófelületen haladnak. A sétány a magyar kikericsről kapta nevét, amely a hegy déli oldalának emblematikus növénye.

Emellett új, korszerű, tájba illő stílusú fogadóépület váltotta fel a korábbi egyszerű pénztárt. Az új létesítményben a szoborpark felett emelkedő hegyet és a Natura 2000 területeket, valamint a szoborparki alkotómunka történetét bemutató tárlat, közösségi tér és mellékhelyiség is található. Az épület tetején kialakított teraszról az egykori bányaudvar területén 1967 óta gyarapodó, jelenleg 130 műalkotást tartalmazó szoborgyűjtemény is megtekinthető.

Befejeződött a szabadtéri szoborkiállítás emblematikus darabjának, Bocz Gyula Spiráljának teljeskörű helyreállítása is. Így a Szoborparkot, a fogadóépületet és a panoráma sétányt felkereső látogatók a méltóságát visszanyert Spirált ismét az eredeti helyén, restaurált állapotban tekinthetik meg. Az alkotás, amely az idők során a szoborpark emblémájává vált, tavasszal, a kivitelezési munkálatok során sérült meg.

A fokozottan védett Szársomlyóra induló szakvezetéses túrák a korábbi években már megszokott rendben, szerdától vasárnapig, 10.00 órakor indulnak a fogadóépület mellől. A túrák résztvevői ingyenesen tekinthetik meg a szoborparkot.

Forrás: Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatóság

Cikkajánló