Pazar a panoráma Tihany új kilátójából

Az Apáti-hegyre felhúzott, római őrtornyot formázó kilátóból szép körpanoráma nyílik a környékre, szinte az egész Balaton megcsodálható.

Szerző:
Bakonyerdő Zrt./TM
Fotó:
Tassy Márk / MTSZ
Mesterházi József / Bakonyerdő Zrt.
2016. november 3.

Az Apáti-hegyre felhúzott, római őrtornyot formázó kilátóból szép körpanoráma nyílik a környékre, szinte az egész Balaton megcsodálható.

Új kilátót adtak át a tihanyi Apáti-hegyen. Az Őrtorony-kilátó a Bakonyerdő Zrt. és a tihanyi önkormányzat összefogásával épült. Az egykori római őrtornyokat idéző építmény fa, vasbeton és helyi terméskő felhasználásával készült.

 

Kilátás az Őrtoronyból. (Kattints a fotóra a nagyított panorámáért)


A 16,5 méter magas toronyból feltárul a nagy kaldera, a Külsó-tó, a kisebb Belső-tó és az Ófalu, a háttérben pedig Balatonfüred, délre nézve Zamárdit, Szántódot, Földvárt, nyugatra a Csúcs-hegyet, a Nyereg-hegyet, Örvényest, Aszófőt, Udvardit és a Sajkodi-öblöt csodálhatjuk meg.

 

A háromszintes építmény a Külső-tótól nyugatra, a 216 méter magas Apáti-hegyen épült


Tihany határában - hogy a község központját mentesítsék a nagy gépjárműforgalom alól - az önkormányzat parkolót alakít ki, ahonnan turistaút vezet fel az Őrtorony-kilátóhoz. Gyalogosan megközelíthetjük északról az Apáti templomromtól, déli irányból pedig a Rátai-csáva néven megjelölt területről, amely az Ófaluból, a Belső-tó mellett haladó turistaúton érhető el. Az Őrtorony-kilátó az északi kaldera peremén, az őslevendulás melletti tisztáson található.

 

Az átadón felszólaló Fazekas Sándor szerint a kilátó Magyarország egyik legszebb táján épült

 

A kilátót Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, Dr. Kontrát Károly államtitkár, Varga László a Bakony Zrt. vezérigazgatója, valamint Tósoki Imre, Tihany polgármestere adta át. Az építési költség 40 millió forint volt, ebből 15 millió forintot a Földművelésügyi Minisztériumbiztosított.

 

 A közeljövőben padok, asztalok, valamint szemetesek is lesznek a kilátó mellett

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Természetélmény a köbön - Lóczy Lajos gejzírösvénye

Több mint romantikus virág

Cikkajánló