Percről percre: összefoglaló a 100 éves évfordulóról

Szövetségünk azokra is gondolt, akik nem tudtak jelen lenni Budapesten az Olasz Kultúrintézetben, a centenáriumi ünnepségen. Nézzétek meg az interneten élőben közvetített esemény összefoglalóját!

Szerző:
turistamagazin.hu
Fotó:
Gulyás Attila
2013. november 28.

Szövetségünk azokra is gondolt, akik nem tudtak jelen lenni Budapesten az Olasz Kultúrintézetben, a centenáriumi ünnepségen. Nézzétek meg az interneten élőben közvetített esemény összefoglalóját!

A 100 éves évforduló ünnepét 2013. november 30-án 9:45-től 14:30-ig a turistamagazin.hu oldalon, valamint tableten, okostelefonon (iOS, Android) - akár túrázás közben is - nyomon követhettétek.

 

Szöveges és képes beszámolónkat elolvashatjátok itt, video-közvetítésünket pedig hamarosan megnézhetitek az MTSZ Ustream csatornáján.
 

 

 

KÖZVETÍTÉS PERCRŐL PERCRE

 

15.03: Győri Tamás József, az MTSZ igazgatója azoknak az egyesületeknek ad át emléklapot, amelyek (akár jogelődjeik révén) részt vettek a 100 évvel ezelőtti alapításnál.

 

Zárszavában elmondta, olyan rendezvényt szerettek volna összehozni, amely méltó a százéves múltra, és ahhoz, hogy ez sikerüljön, nagyon sok ember - akár éjszakákig nyúló munkájára volt szükség. Nekik is megköszönve egy újabb sikeres 100 évet kívánt a természetjárásnak és a szövetségnek.

 

14.30: Erdészek a turistákért - Lomniczi Gergely, az Országos Erdészeti Egyesület főtitkára szólalt fel, majd a Nemzetipark-igazgatóságok prezentációját Ugron Ákos, a VM Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztályának vezetője adta elő.

 

14:21 Köszönjük, hogy az interneten már 300-an voltatok kíváncsiak élő közvetítésünkre!

 

14:20 Külföldi társszervezetek és a cserkészek köszöntik az ünnepség résztvevőit. A Szlovák Turisták Klubjának elnöke, Peter Perhala lép a színpadra.

 

14:12 Győri Tamás József az MTSZ igazgatója üdvözli a helyszínen időközben több mint 500 főre nőtt ünneplő közösséget és az eseményt az interneten követőket. Igazgatónk beszédében hangsúlyozta, mennyire szükség van minden egyes természetjáróra, hogy a közösség életét megszervezze. A Magyar Természetjáró Szövetség természetesen mindent megtesz annak érdekében, hogy a 14 000 lelkes természetjárót segítse az összefogásban. Győri Tamás József elmondta, hogy az MTSZ a jövőben külön hangsúlyt fektet arra is, hogy minél több fiatal szeresse meg a természetjárást és annak szervezett formáit is. Beszédének végén arra kérte az egybegyűlteket, hogy az egész országban segítsék kiteljesedni ezeket a folyamatokat.

 

14:10 Angelus Miklóst és feleségét köszönti Papp János, akik négy évvel idősebbek igaz az MTSZ-nél, de még mindig jó egészségnek örvendenek.

 

14:00 A Semmelweis Vegyeskar lép a színpadra, Oláh Márta vezényletével. Természetesen az elmúlt évszázad nagy turista-dalaiból kötnek csokrot és az erdők-mezők népdalaiból az ünneplő közönségnek.

 

 

13:20 Ebédszünet és kötetlen társalgás vette kezdetét. Jó érzés volt látni a tömegben a nagy találkozásokat, ahogy a rég nem látott barátok üdvözölték egymást.

 

13:12 Kapcsoljuk a Pécsi Városházát, ahol a Mecsek Egyesület ünnepel. A pécsi természetjárók 1913-ban alapítóként Balogh Károlyt és Kiss Józsefet delegáltákaz alakuló Magyar Turista Szövetségbe. Az interneten élőben kapcsoltuk és kivetítettük az ott folyó ünnepséget. Szövetségünk részéről Győri Tamás József, az MTSZ igazgatója köszöntötte Ripszám Istvánt, a Mecsek Egyesület ügyvezető elnökét, aki szintén üdvözölte a Budapesten ünneplőket.

 

 

12:51 Thuróczy Lajos, az MTSZ tiszteletbeli elnöke tartja beszédét. Lajos bácsi közöttünk az az ember, aki a legtöbbet megélt ebből a 100 évből. Már 1933-ban Gödöllőn, gyermekként ott volt a nagy nemzetközi cserkész jamboreen. Az elmúlt évszázad történelmi viharainak a természetjárásra gyakorolt hatásairól beszél. 100 év alatt 8 különféle néven működött természetjárást koordináló szövetség az elmúlt évszázadban. Thuróczy Lajos beszéde végén kiemelte, hogy a viharos évszázad után reméli végre egység és összefogás következik majd.

 

 

12:40 Most a közönség régi filmhiradókból láthat részleteket, amely képsorok a hazai természetjárás pillanatait idézi. Az összeállításból nem maradhat ki a Másfélmillió lépés Magyarországon című film egy rövid részlete sem, amelyben feltűnik Monspart Sarolta is. Papp János vándor-színészünk bevallotta, hogy akkoriban szerelmes volt a tájfutó világbajnok hölgybe.

 

12:33 Elhangzott a nagy dal, a közönség vastapssal köszöni meg a zenekarnak.

 

12:21 Eddig megközelítőleg 200-an követtétek internetes közvetítésünket! Örülünk, hogy azokkal is megoszthattuk ezt a nagyszerű ünnepet, akik nem lehettek jelen a budapesti rendezvényen. 

 

12:18 Ismét a Muzsikás lép színpadra. Még nem játszották el az Indulj el egy útont. A közönség pedig nagyon szeretné. Hamar Dániel megnyugtatta Lajos bácsit, hogy nem marad el a nótánk!

 

 

12:01 Dr. Jung László, a Magyar Fejlesztési Bank ügyvezető igazgatója "Jó szerencsét!" köszöntéssel üdvözli a jubileumi ünnepség résztvevőit és boldog születésnapot kíván mindenkinek! Jung úr a magyar erdészek nevében is köszöntötte a 100 éves évfordulót ünneplő szövetség tagjait. Az erdők különlegesen fontos értékét emelte ki felszólalásában az igazgató, amely nélkülözhetetlen nemzeti kincsünk. A magyar természetjárók segítségét is kérte a hazai erdők védelmében. Dr. Jung László beszélt azokról a fejlesztésekről is, amelyekkel a hazai nemzeti parkok, parkerdők, erdészetek is hozzájárulnak a hazai természetjárás színvonalásának emeléséhez.

 

 

11:49 Dr. Illés Zoltán államtitkár tartja köszöntőjét. A környezetügyért felelős államtitkár beszédében kiemelte, hogy a 100 évvel ezelőtti esemény nagyszabású történés volt, hiszen a magyar természetjárók rengeteget tettek és tesznek környezetünk védelméért. Beszédében ő is hangsúlyozta, hogy a jövőben egyre intenzívebben kívánja az állam támogatni a hazai természetjárást és fejleszteni infrastruktúráját, hogy minél többen szeressék meg egészséges környezetünket és védjék ezt a hatalmas értéket.

 

 

11:44 Simicskó István tartja beszédét. A természetjárás fontosságáról beszél. Mi természetjárók közvetítjük az igazi jót és értékeket a világban. Az államtitkár kiemeli, hogy milyen fontos a hazai természetjárás a nevelésben, a környezetvédelemben. A magyar állam partner ebben, ezért támogatja a hazai természetjárást, eddig soha nem tapasztalt mértékben - mondja az államtitkár.

 

 

11:30 A 40 éves fenállását ünneplő Muzsikás most elhúzza a nótánkat és mindenki várja azt a dalt, amelyet ők játszottak anno Rockenbauer Pálék örökbecsű dokumentum filmjében is. A Kéktúrával szorosan összefonódott az "Indulj el egy úton" című népdal.

 

 

11:26 A köztársasági elnök köszöntőjét olvassa fel Papp János, az esemény műsorvezetője:

Tisztelt jubiláló Természetjárók!

 

“... Nem csak filmet szeretnénk készíteni, hanem szeretnénk, ha minél több embernek kedvet tudnánk csinálni ezáltal az országjáráshoz, a természetjáráshoz, a túrázáshoz” - valotta másfélmillió lépéséről készített klasszikus filmje bevezetőjében Rockenbauer Pál.

 

A Magyar Természetjáró Szövetség centenáriumán bizony kimondható: ez a közösség immár száz esztendeje úgy szervezi a magyar természetbarátokat, hogy lehetőségeit maximálisan kihasználva igyekszik kedvet csinálni az értékrendjéhez közel állóknak a csatlakozáshoz.

 

A túrázás népszerűsítése egyszerre egészségügyi, természetvédelmi, szemléletmódbeli és gazdasági feladat. Az élet minden területére kedvező hatása lehet, ha egyre többen töltik idejüket a szabadban: sétálva, hegyet-völgyet járva, kerékpározva vagy éppen evezve.

 

A Magyar Természetjáró Szövetség nem csak azokért dolgozik, akik már fölismerték ezt. A természettel való találkozás testet-lelket megújító élmény, jó lenne ha minél többen részesülnek belőle. A természetben otthonára találó ember számára a környezet nem csak túrák helyszíne: a természettől kapott élményeket egyrészt szeretné másokkal is megosztani, másrészt szeretné, ha utódai is átélhetnék azokat. A környezet értékeinek megóvása számára nemcsak felelősség, hanem lelki szükséglet is. Kedvet teremteni a természetjáráshoz nemcsak a túrázásban részes társak, hanem elkötelezett természetvédők toborzását is jelenti. Ezért is öröm az a nagyszabású munka, mely ma is zajlik országszerte a túravonalak és szálláshelyek megújítása terén.

 

A szép évforduló programjában az ünneplésre érdemes emlékek között ott van a természetjárásnak egykor közfigyelmet adó sorozat, a Másfélmillió lépés Magyarországon. A filmet megálmodó Rockenbauer Pál a magyar természetjárás emblematikus útvonalát, a Kéktúrát végigjárva és bemutatva nem győzte hangsúlyozni: “A mi tízfőnyi csapatunk fizikai értelemben egyáltalán nem állt különleges emberekből. (...) amit mi tízen megcsináltunk azt - bízvást állíthatjuk - bárki megteheti.”

 

Legyen ez a Magyar Természetjáró Szövetség számára a századik születésnap üzenete.
Hiszem, hogy minden magyar ember szívében ott lakozik a táj, amelybe született - bárki megteheti, hogy enged a kíváncsiságának, és felfedezni ezt a tájat. Bárkiből lehet természetjáró, mert valójában minden ember annak születik.

 

A szövetségnek boldog születésnapot, sikeres folytatást, gyarapodó és összetartó közösséget kívánok!

 

Budapest, 2013. november 25.

 

Üdvözlettel:
Áder János
Magyarország köztársasági elnöke
 

 

11:20 Garancsi István, az MTSZ elnöke üdvözli az egybegyűlteket. Megköszönte, hogy ilyen sokan eljöttek és bizalmát fejezte ki, hogy a következő 100 évben is ezen a színvonalon folytatják majd a hazai természetjárás fejlesztését.

 11:15
Felharsantak a kürtök és trombiták, elhangzott a himnusz és 500 résztvevő előtt kezdetét vette a jubileumi ünnepség. Papp János, a vándor-színész köszönti természetjáró barátait.

 

11:00 Nemsokára végetér a sajtótájékoztató és megkedődik az ünnepi műsor. Garancsi István az MTSZ elnöke tegnap az index.hu-nak nyilatkozott egy fontos, természetjárókat érintő kérdésben. Itt olvashatjátok a cikket.

  

10:50 A vendégek közben elfoglalják helyüket abban a teremben, ahol 100 évvel ezelőtt megalakították a Magyar Turista Szövetséget. A Muzsikás Együttes is hangol már.

 

10:30 Sajtótájékoztatót tartanak az ünnepség megnyiója előtt, amelyen részt vesz Balatoni Monika társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, Horváth Viktória turizmusért felelős helyettes államtitkár, Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár, Simicskó István sportért és ifjúságért felelős államtitkár és Jung László, a Magyar Fejlesztési Bank ügyvezető igazgatója, valamint Garancsi István a MTSZ elnöke és Győri Tamás József, szövetségünk igazgatója.

 

 

10:00 Érkeznek a vendégek, az elsők között már itt van a Szlovák Turisták Klubjának háromfős küldöttsége (Peter Perhala - elnök, Štefan Kuiš - alelnök, Miroslav Herchl elnökségi tag)

 

9:40 Elkészültek a díszletek teljes pompájában várja a színpad a természetjárókat a színpadra. A képen még a díszlet építését láthatjátok.

 

 

 

 

9:09 Az MTSZ munkatársai már hetek óta azon dolgoznak, hogy kiválóan sikerüljön ez a különleges jubileum. Ma reggeltől már az Olasz Kulturintézetben zajlik a helyszín kiépítése. A díszlet pazar lesz!

Cikkajánló