Picur, az árva gólya nyomában

A múlt hét folyamán műholdas jeladó került Picurra, amelynek köszönhetően a félárva gólya pár kattintással bárki számára nyomon követhető az interneten.

Szerző:
nagyhalaszgolyakamera.blogspot.hu
mme.hu
nosza.info
Fotó:
shutterstock.com
2014. július 24.

A múlt hét folyamán műholdas jeladó került Picurra, amelynek köszönhetően a félárva gólya pár kattintással bárki számára nyomon követhető az interneten.

Helyére kerül a jeladó (illusztráció)

 

Picur, a fehér gólya-fióka május közepén veszítette el édesanyját, a Hajnal névre keresztelt tojót - mindketten Nagyhalász webkamerával felszerelt fészkének lakói voltak. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei gólyák sorsa már évek óta nyomon követhető az interneten, így sokan izgultak a három napos kismadarak életéért. A hím egyedül nem volt képes gondozni az utódait, ám a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) munkatársai hamarosan kimentették és a Nyíregyházi Állatparkba szállították őket, ahol vacsorát és infralámpával melegített fészket kaptak.


Néhány hét múlva az MME dolgozói és önkéntesei úgy határoztak, megpróbálják „örökbe adni” a fiókákat. Ekkor Picur a Nógrád megyei Rimócra került, ahol beköltözött a legideálisabbnak tűnő - szintén bekamerázott - fészekbe egy öreg gólyapárhoz, akik sajátjukként nevelték őt.


Picur a Svájci-Magyar Együttműködési Program által támogatott Északi gólyahír program keretében július 15-én műholdas jeladót kapott.

 

 

Északi Gólyahír Program
A magyar ember már kisgyermekkorában összebarátkozik a kedves, hosszú csőrű madár alakjával, amiről számos mese, vers és dal tanúskodik. Az Északi gólyahír projekt erre a kötődésre alapozva igyekszik közelebb hozni a természetet az egyénhez. A program célkitűzése, hogy felhívja a figyelmet a lokális és globális környezetvédelmi problémákra, ezen belül is a gólyavédelem fontosságára. A gólyákat figyelemmel kísérve tájékozódhatunk a környezet és a világ történéseiről. Az érdeklődőket előadások, játékok, vetélkedők várják. Elsősorban a Heves, Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén megyei madarak mindennapjait lehet nyomon követni internetes portálon, blogoldalon és Facebook-profilon keresztül, de a program része egy tematikus fotópályázat http://www.fotonlog.hu/2014/07/eszaki-golyahir-fotopalyazat.html is.
A projekt a Cserhát Természeti és Kulturális Értékeiért Alapítvány és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület összefogásával, illetve a Svájci Civil Alap támogatásával valósul meg.

 

 

 

<object width="680" height="383"><param name="movie" value="//www.youtube.com/v/2ia5iBMzOTA?hl=hu_HU&version=3&rel=0"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="//www.youtube.com/v/2ia5iBMzOTA?hl=hu_HU&version=3&rel=0" type="application/x-shockwave-flash" width="680" height="383" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>

 

Picur visszakerül a fészekbe a jeladó felszerelése után

 

A gólyafióka múlt hét pénteken repült ki a fészekből, és azóta egyre messzebb merészkedik. Útvonalát ezen a térképen követheted nyomon. (A többi jeladós gólya is elérhető a www.satellitetracking.eu oldalon.) Vajon Picurnak sikerül kikerülnie a veszélyt? Eljut a társaival Afrikába, és épségben hazatér majd? A kisgólya további sorsát te is figyelemmel kísérheted.

 

Cikkajánló