Pincefalvak hó alatt

Bár Villánykövesd és Palkonya finoman szólva sem tipikusan téli úti célok, ha mégis január tájékán vetődnél a környékre, amikor ráadásul még havazik is, igazi kis mesevilágot fogsz találni.

Szerző:
Hidvégi Brigi
Fotó:
Gulyás Attila
2019. január 29.

Bár Villánykövesd és Palkonya finoman szólva sem tipikusan téli úti célok, ha mégis január tájékán vetődnél a környékre, amikor ráadásul még havazik is, igazi kis mesevilágot fogsz találni.

Eredetileg a szerkesztőségi kiruccanásunk célpontja sem ez a két falu lett volna, de úgy alakult, hogy végül többször is áthaladtunk rajtuk, ráadásul a második napunkon sűrű havazás közepette, és igencsak eltátottuk a szánkat.

 


A Villánytól kb. 6 kilométerre található Palkonya piros kupolás körtemploma egyébként is messziről vonzza a tekintetet, hóval borítva pedig talán még különlegesebbnek hat. Az első templomot itt 1771-ben építették, ám ez később kicsinek bizonyult, így a helyére a 19. század elején Batthyány János emeltetett egy nagyobbat klasszicista stílusban, amelyet aztán Szent Erzsébet tiszteletére szenteltek fel. A templombelső átmérője 13,30 méter, magassága 18 méter. Az épület akusztikája nagyon jó, így koncerteket is szoktak itt tartani. Az istenháza például a minden év szeptemberében megrendezett Európai Bordalfesztivál egyik helyszíne.

 


Palkonya persze a domboldalon sorakozó, 53 présházból álló pincesoráról is híres. A műemlékegyüttes a 19. század elején jött létre, és bár együtt egy nagy egységet alkot, különböző korok építészeti stílusait fedezhetjük fel rajta. A lakóházak fele is védett műemlék, láthatunk itt jellegzetes tornácokat, színes üveges ajtókat, kovácsoltvas kerítéseket.

 

 

A falvak értékeinek ápolására, a vidéki élet szépségeinek hangsúlyozására és megosztására hozták létre az Európa Kulturális Falu mozgalmat, amelyben Palkonya képviseli Magyarországot.

 


A közvetlenül Palkonya szomszédságában, a Fekete-hegy keleti lábánál található Villánykövesd képeslapra illő pincesorával biztosan mindenki találkozott már, ha máshogy nem, legalább fotón, de valószínűleg ennél jóval kevesebben látták akkor, amikor az épületeket friss hótakaró borítja. Pedig az 58 présházból álló, országosan védett műemlékegyüttes ilyenkor sem veszít a bájából, sőt. A környékre az 1720-as években német bevándorlókat telepítettek, akik szőlőtermesztésbe fogtak, s ennek köszönhetjük a látványos pincesort. Az itteniek jó része ma is szőlőműveléssel, borászattal, illetve vendéglátással foglalkozik. A már említett bordalfesztivál megnyitóját is a településen, a Batthyány-pincében tartják.

 

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Ócsa 800 éves templomától a nádtetős pincesorig

A Vasszűz nyomában

Gyönyörű havas fotók Magyarországról

Fehérbe burkolózott a Dunántúli-középhegység

Képeken az idei első hó

Cikkajánló