Programok a Vizes Élőhelyek Világnapján

Február 2-án ünnepeljük a Vizes Élőhelyek Világnapját. Ennek alkalmából nemzeti parkjainkban a témához kapcsolódó túrákat szerveznek a hétvégére.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság
2024. február 1.

Február 2-án ünnepeljük a Vizes Élőhelyek Világnapját. Ennek alkalmából nemzeti parkjainkban a témához kapcsolódó túrákat szerveznek a hétvégére.

Az 1700-as évek óta a világ vizes élőhelyeinek 90%-a eltűnt. A világnapot 1971 óta tartják: akkor írták alá a Ramsari Egyezményt, ami először a vízimadarak védelmét tűzte a zászlajára. Magyarország 1979-ben csatlakozott az egyezményhez. Mára 29 ramsari területünk lett, és nemcsak a madarak, de a víz tisztasága, a halak védelme és az ivóvíz megóvása is a fókuszba került. A jeles napra tematikus túrákkal és programokkal készülnek a nemzeti parkok, amelyek közül összeszedtünk párat.

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság Jósvafő környékén tart egy alig több, mint 3 km-es túrát február 4-én, vasárnap 10 órától. A helyszín már csak azért is ideális, mert rengeteg vízi és vízparti élőhely található itt. Jegyet a Baradla-barlang jósvafői jegypénztárában tudsz váltani. A jelentkezéshez ide kattintva találsz részleteket.

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság február 2-án, pénteken szervez programot az Ős-Dráva Látogatóközpontban. A természetvédelem és a tiszta víz kerül a középpontba, és a Facebook-esemény szerint kémiai vízminőség-vizsgálattal zárul a program. Előzetes bejelentkezés szükséges, részletek ide kattintva.

Ha szeretnél megismerkedni a Kis-Balaton kialakulásával, történetével és élővilágával, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság február 3-ai, szombati sétáján a helyed. A program 10 órától indul Fenékpusztáról, és nemcsak a sokszínű madárvilágot mutatja be, hanem egyéb, a vizes élőhelyekhez kötődő élőlénycsoportokat is. A 14 745 hektáros Kis-Balaton egyébként 1979 áprilisától ramsari terület. Részletekért kattints ide.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság még egy helyszínen, a Nagyberekben, a Fehérvízi-lápon is tart túrát, szintén szombaton. A séta során meg lehet figyelni a nagy lilikek és nyári ludak több százas csapatait, a területen táplálkozó és pihenő récefajokat, illetve ragadozómadarakat, amilyen a rétisas is. Részletek itt.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság február 3-án, szombaton 11 órától főleg gyerekeknek tart foglakozást a vizes élőhelyekkel a középpontban a Harkály Házban. Mint írják, a programot igény szerint játékosabb vagy tudományosabb formában tervezik lebonyolítani. Még több információ ide kattintva.

Nem csak a nemzeti parkok szerveznek programot a Vizes Élőhelyek Világnapja alkalmából: a Pákozdi Pagonyban február 1-én és 2-án gyermekcsoportoknak, február 3-án pedig minden hétvégi látogatónak tematikus foglalkozás tartanak. A program keretein belül nagy távcsővel lehet körbepásztázni a környéken, meg lehet látogatni a Tájmúzeumot és a Halászatkiállítást. Itt olvashatsz többet a programról.

Cikkajánló