Rákosi viperákat engedtek szabadon a Hanságban

Jeladóval szerelték fel őket, hogy nyomon tudják követni a mozgásukat.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság Facebook
Forrás:
Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság Facebook
2021. szeptember 16.

Jeladóval szerelték fel őket, hogy nyomon tudják követni a mozgásukat.

Szeptember elején négy rákosi viperát engedtek ki a Hanságban a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakembereinek koordinálásával. A Fővárosi Állat- és Növénykert állatorvos-csapata jeladót is ültetett az egyedekbe.

Így megfigyelhetik, hogy mekkora területen mozognak, milyen élőhelyeket részesítenek előnyben és hogy hogyan reagálnak egy-egy területkezelésre – írja a nemzetpark-igazgatóság a Facebook-oldalán. Az információk segítik a szakembereket a faj megőrzése érdekében végzett területkezelésben.

A rákosi vipera marása olyan, mint egy méhcsípés

A rákosi vipera nedves és száraz gyeptípusok alkotta réteken, legelőkön él. A hímek általában 50 centiméteresre nőnek, a nőstények valamivel hosszabbak, 55-60 centiméteresek. A téli időszakra dombhátakban lévő rágcsálójáratokba húzódik, ahol hibernált állapotban vészeli át a hideg napokat. Párzási időszaka áprilisban van, tojást július-augusztus tájékán rak. Mivel nagyon félénk állat és a mérge is gyenge, a marásától nemigen kell tartani, gyakorlatilag egy méhcsípésnek felel meg, és maximum rosszullétet okozhat, bár az esetleges allergiás reakciók miatt érdemes lehet vele orvoshoz fordulni. Eddig halálos marást nem regisztráltak.

Cikkajánló