Rekonstrukciós munkák a budapesti parkokban

Tarlós István Főpolgármester programjának keretében a FŐKERT Nonprofit Zrt. az alap szakmai feladatain túl, közel 190 millió forintos zöldterületi rekonstrukciós munkálatokat kezd meg a hetekben.

Szerző:
FŐVÁROSI KERTÉSZETI NONPROFIT ZRT.
Fotó:
Rimanóczy Jenő
shutterstock.com
2014. július 15.

Tarlós István Főpolgármester programjának keretében a FŐKERT Nonprofit Zrt. az alap szakmai feladatain túl, közel 190 millió forintos zöldterületi rekonstrukciós munkálatokat kezd meg a hetekben.

A fejlesztések során megújul a margitszigeti Szikla- és Japánkert, valamint megkezdődnek a Zenélőkút állagmegóvási feladatai. Ezeken felül új játszóeszközt kap az Erzsébet téri játszótér, valamint a lakosság és kutyasétáltatók körében évek óta hiányolt kutyafuttató is kialakításra kerül a Ludovika téren.

 

A Margitszigeten a ’70-es években került kialakításra a jelenleg is meglévő Szikla- és Japánkert. Az utolsó rekonstrukciós tevékenység 1992-ben történt, így időszerűvé vált az értékes, lakosság által is közkedvelt kert felújítása. A tervezés során a meglévő értékes alapadottságok megtartásával, a terület japán hangulatát fokozó elemek újraélesztése és kiegészítése a cél.


A beöregedett növényállomány értékes vezérnövényeit megtartva, új fajok tematikus alkalmazásával visszaállításra kerül a kert sokszínűsége. A régi, épített elemek közül a sziklakerti domboldalról csörgedező patak, a félsziget faburkolata, valamint a kerámia lámpások rekonstrukciója is megtörténik.
Mindezek mellett új elemként jelennek majd meg a tó körül elhelyezkedő, egyedi kialakítású padok, és a patakra épített ’koppintó’.

 


Kezdés várható dátuma: 2014. július közepe
Befejezés várható dátuma: 2014. szeptember eleje
Költségvetése: ~ 90 millió Ft
 

 

A Margitsziget északi részén található a Bodor-kút, vagy más néven Zenélőkút, mely nevét egy székely ezermesterről kapta, Bodor Péterről. A mester 1820-ban készítette a marosvásárhelyieknek. A szigeten 1936-ban építették fel a kutat, mely az eredeti másolata.


A hamar népszerűvé vált kút a második világháborúban súlyosan megsérült, s csak 1954-ben állították helyre, azonban a „hangját” csak az 1997-es rekonstrukció után lehetett újra hallani. Az utolsó felújítást 2007-ben végeztette el a Fővárosi Önkormányzat.


A mostani rekonstrukciós feladatok során az elsődleges szempont a Zenélőkút állagmegóvása, a meglévő szerkezet megóvása, konzerválása, a balesetveszélyes helyzetek hosszútávon történő elhárítása. Bontásra kerülnek a lépcsőpihenők szegélykövei, a felső párkányok és a kör alakú podeszt szegélykövei, melyek tisztítás, javítás, pótlás, stoppolás után visszaépítésre kerülnek.


Az állagmegóvás során szükséges a falikutakhoz kapcsolódó vízgépészeti rendszer teljes cseréje, az erős- és gyengeáramú hálózat javítása, pótlása.


Természetesen az óraszerkezet műszaki felülvizsgálata és szükség szerinti javítása szintén része az állagmegóvásnak.


Kezdés várható dátuma: 2014. július vége
Befejezés várható dátuma: 2014. szeptember eleje
Költségvetése: ~ 43 millió Ft


Az Erzsébet téren lévő játszótér a 2006-os felújítása óta komolyabb fejlesztésen nem esett át, sőt a 2006-os állapothoz képest egy komplett játszóeszközzel kevesebb található most a játszótéren.

 

A kihelyezésre kerülő fa mászóvár menedékházzal, két csúszdával, erkéllyel, mászófallal, hálóalagúttal, kötélhágcsóval, tekergő mászórúddal, távcsővel valamint üzleti pulttal van ellátva. A játszóeszköz az 5-12 éves korosztály számára nyújt megfelelő játszási lehetőséget, s egyszerre több gyermek is használhatja.
A játszóteret körülvevő, mostanra már leamortizálódott kerítések elbontásra kerülnek, s új kerítéselemek telepítésére kerül sor. A tervezett, játszóteret körbevevő kerítés 1,8 m magas, táblás kerítésrendszer. A bejárást 3 darab kapu (egy darab egyszárnyú és két darab kétszárnyú kapu) biztosítja majd.

 

Kezdés várható dátuma: 2014. augusztus eleje
Befejezés várható dátuma: 2014. szeptember

Költségvetése: ~ 25 millió Ft 

 

A Ludovika tér egy részének felújítása 2014-ben fejeződött be, a Nemzetvédelmi Egyetem kapcsán, azonban a tér Korányi Sándor utca felé eső része kimaradt a munkálatokból. A lakossági igények felmérésekor kiderült, hogy a parkot látogatók nagy része kutyatartó, így a területen kutyafuttató kialakítása javasolt.

 


A kutyafuttató helyét a meglévő, mintegy 1.000 m2 területű aszfaltburkolatú sportpálya jelöli ki. A kutyafuttató kerítéssel lehatárolva kerül kialakításra úgy, hogy a kistestű és a nagytestű kutyák elkülönítve legyenek futtathatók. A másik aszfaltburkolat helyén (a pingpong asztalok elbontása után) kavicsburkolatú, díszfüves pihenőkert kialakítására kerül sor.


Kezdés várható dátuma: 2014. augusztus eleje
Befejezés várható dátuma: 2014. szeptember
Költségvetése: ~ 27 millió Ft

Cikkajánló