Keresés eredménye

Gellért-hegyi történetek

Ha az ember egy kellemes sétát szeretne tenni a fővárosban, valahol a természetben, ahol még szép kilátásban is lehet gyönyörködni, akkor a Gellért-hegy jó eséllyel ott van az első körös ötletek között. De még egy ilyen népszerű és jól ismert kirándulóhelynek is lehetnek titkai.

2023.09.29.

Csoda Zuglóban – gyönyörű japánkert a város közepén

Az ország első japánkertje közel 100 éves és ma is gyönyörű. Ahogy itt sétál az ember, nemcsak szépséges növényeket láthat, de a kert által a japán kultúráról és a japán lélekről is sokat megtudhat. A zajos városban ez a kert olyan, mint egy hihetetlen nyugalmat és harmóniát árasztó pici sziget, ahová egyszerűen jólesik betérni.

2023.09.27.

Rupp-hegy – Amilyen kicsi, olyan értékes

A dél-budai Rupp-hegy szinte észrevétlenül húzódik meg környékbeli, jóval híresebb társai mellett, pedig semmi oka a szerénységre, hisz botanikai szempontból ez az alig 8 hektáros hegy a főváros egyik legértékesebb területe.

2023.09.16.

Bejártuk Budapest egyik leglátványosabb tanösvényét

A Róka-hegyi kőfejtőben régen a főváros legnagyobb mészkőbányája működött. A területet mostanra visszafoglalta a növényzet, a bányaudvarokban és a hatalmas sziklafalak tetején pedig egy tanösvény kanyarog, ami különleges élményeket tartogat az idelátogatóknak.

2023.09.09.

Hűvösvölgy oázisa – A sokat látott Nagy-rét

A Budai-hegység ölelésében, a főváros szélén bújik meg egy mesebeli rét, amely nem is olyan régen még illegális mozgalmaknak, cserkész- és úttörőcsapatoknak volt gyülekezési helye, de koncerteknek is otthont adott, jelenleg pedig tökéletes családi pihenőhely.

2023.08.12.

Mit adnak nekünk a városi fák?

Ez a nyár is megmutatja még a legszkeptikusabbak számára is, hogy a klímaváltozás nem a távoli jövőben érkezik majd, hanem már nagyon is itt van. A nagyvárosokban különösen érezhető mindez, épp ezért, ha szeretnénk, hogy a magunk köré emelt betondzsungelek továbbra is élhetők maradjanak, komoly változásokra van szükség. És sok-sok városi fára.

2023.07.23.

Virágba borult a Tétényi-fennsík

Dél-Buda egyik legkülönlegesebb természeti értéke, a Tétényi-fennsík minden évszakban jó kis kirándulóhely, de tavasszal és kora nyáron a legszebb. Ilyenkor- kis túlzással- a terület minden egyes négyzetmétere tele van virágokkal.

2023.06.15.

Tornádó alakult ki Óbudán

Különös jelenséget láthattak kedden este a fővárosban élők, egy tornádó kavargott Óbudán. Két hete az ország déli részén alakult ki hasonló felhőtölcsér.

2023.06.07.

Magaslati élmény Budapest határában

A főváros egyik legmagasabb kilátója a XVI. kerületi Naplás-tó mellett található. A fürdésre nem, de horgászásra annál inkább alkalmas víztározó eddig is kedvelt célpontja volt a bringásoknak, ám vonzerején óriásit dobott a közelében épített kilátó, ráadásul remek tűzrakó helyeket és padokat is kialakítottak a tó melletti erdőben.

2023.05.29.

Ártéri vadon Budapesten

Hiába hömpölyög keresztül Budapesten a Duna, kevés olyan hely van, ahol lemehetünk a partjára, hogy közvetlenül találkozzunk a folyóval, főleg annak közel természetes közegében. Dél-Buda az egyik ilyen hely.

2023.05.26.

Egy "titkos" oázis a fővárosban

A zuglói japánkertben tett őszi látogatásunk után eldöntöttük, hogy tavasszal mindenképpen visszajövünk, hogy lássuk milyen ez a csodahely akkor, amikor újjáéled a természet és virágba borulnak a fák.

2023.04.19.

Összefogtak a hűvösvölgyi békákért

Budapest II. kerületében hivatásos természetvédők és a helyi lakosok közösen próbálják segíteni a szaporodóhelyükre vonuló barna varangyokat. A békáknak itt különösen nehéz dolguk van, mert nemcsak az úttesten, de a villamossíneken is át kell kelniük ahhoz, hogy eljussanak a célba.

2023.03.28.

Mátyásföldtől Dél-Budáig – Virágnézőben Budapesten

Bár a nagyvárosokban nem tud úgy kibontakozni a tavasz, mint kint, a természetben, de azért márciustól Budapest egyes részein is elképesztő színek, formák és illatok fogadják a virágok kedvelőit. Néhány helyszínt mi is felkerestünk, hogy első kézből adhassunk pár tuti virágnéző tippet.

2023.03.24.

Nem csak tudóspalántáknak: a múzeum, ahol a tudomány mindenkié

Feltett szándékom, hogy eloszlassam a múzeumba járást övező sztereotípiákat, ami már régen nem a vitrin mögött pihenő, furcsa, kitömött állatokról szól. Ezúttal a Magyar Természettudományi Múzeumba látogattam el, hogy elmeséljem, miért érdemes megnézni Európa egyik legnagyobb természetrajzi gyűjteményét.

2023.03.20.