Hírek

Rekordot dönthet idén is az idegenforgalom

Az év végéig 23-24 millió vendégéjszakát töltenek el a szálláshelyeken az idelátogató külföldi és hazai vendégek.

Szerző:
forrás: MTI
Fotó:
Gulyás Attila
2013. augusztus 27.

Az év végéig 23-24 millió vendégéjszakát töltenek el a szálláshelyeken az idelátogató külföldi és hazai vendégek.

A turizmus kilábalt a válságból, az előrejelzés szerint az idén, a tavalyi rekordot is 8 százalékkal meghaladó mértékben - mondta a Miniszterelnökség fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára.

 

Csepreghy Nándor tájékoztatása szerint a tavalyi, hozzávetőleg 1200 milliárd forintos bevétellel Magyarországon a GDP hét százalékát teszi ki az idegenforgalom részesedése és a következő években a 15-18 százalékos arány elérése a feladat. Az ország vonzerejének növekedéséhez az Új Széchenyi Terv beindítása nyomán 150 milliárd forint értékben több mint 600 kisebb-nagyobb fejlesztés valósult meg - döntő mértékben EU-s forrásból - amelyekbe sok egyéb mellett szállodaépítés, egészségturizmust szolgáló beruházások, strandbővítések, a természeti, kulturális örökségek megóvása, elérésükhöz a jobb körülmények biztosítása szerepel.

 

A helyettes államtitkár utalt rá, az EU a 2014-2020 közötti időszakban a turisztikai fejlesztések támogatásánál a hangsúlyt az idegenforgalmi vonzerő fokozására, a vendégfogadás körülményei minőségének javítására, az országimázst növelő turisztikai attrakciók megvalósítására helyezi. A koncepció szerint ily módon a várhatóan megélénkülő forgalom nyomán keletkező plusz bevételekből jut majd például egy-egy régióban további szállodaépítésekre, a gyógyfürdők bővítésére, kerékpárutak kialakítására. Összességében ezáltal is emelkedhet a szolgáltatások minősége, ami azért fontos, mert az idegenforgalom világszerte az egyik legdinamikusabban fejlődő ágazat, a versenyben pedig nem lehet lemaradni - húzta alá Csepreghy Nándor.

 

Újonnan megvalósult és készülő fejlesztések
 

Már az első évben messze túlteljesítette az elvárásokat a tavaly megnyílt poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum, eddig több mint 270 ezren keresték fel a Heves megyei létesítményt - közölte Kiss János, az önkormányzat tulajdonú Ökocentrumot üzemeltető nonprofit kft. ügyvezető igazgatója. Emlékeztetett: a beruházás 2,2 milliárd forintba került, aminek nagyobb hányadát uniós támogatásból fedezték, a 300 milliós önerőt a helyi önkormányzat állta. Az Ökocentrum jótékony hatással van a város és a környék szolgáltatóira is, megpezsdült a szállodák, panziók, kikötők forgalma. Az Európa legnagyobb édesvízi akváriumaként számon tartott látványosság egyúttal 30 helybélinek teremtett biztos munkahelyet.

 

Megújulás előtt áll az egri vár: az állami tulajdonban lévő történelmi emlékhelyen az Észak-magyarországi Operatív Program turisztikai pályázatán nyert 1,7 milliárd forint jut. Az erre vonatkozó szerződést alig egy hónapja írta alá Habis László, Eger polgármestere. Az építkezés a közbeszerzési eljárás lezárulta után jövő évben indulhat. Zentai László, a városháza sajtóreferensének tájékoztatása szerint a beruházás keretében "rom-szerűen" helyreállítják a Szép-bástyát, felújítják a Törökkertet, a fegyvertár épületét, valamint a dézsmapincét. Sor kerül a közművek teljes cseréjére is. Vélhetően a látogatók megkedvelik a várfalsétányra tervezett múzeumi tanösvényt és a történelmi időutazásra csábító "titkos föld alatti" világot.

 

A sárospataki Gyógyászati és Egészség központ nem csupán a helyi és környékbeli lakosok egészségügyi ellátásában hozott minőségi változást, de egyfajta gyógyturizmusként a szlovák és az ukrán határ másik oldalán élők is profitálhatnak belőle. A modern új épületben a többi között belgyógyászat, szemészet, fül-orr gégészet, nőgyógyászat, urológiai szakrendelés működik, és nappali kórház, egynapos sebészet látja el a rászorulókat. Aros János polgármester kiemelte: korábban hasonló színvonalú egészségügyi szolgáltatásért Kisvárdára vagy Miskolcra kellett utazniuk a betegeknek, most mindez helyben is elérhető. A város idegenforgalmi vonzerejét növeli a parkfürdő felújítása is.

Cikkajánló