Rekordszámú daru érkezett a Hortobágyra

A Hortobágyi Nemzeti Park területén minden várakozást felülmúlva ismét tovább nőtt a darvak száma, a múlt heti rekordot is felülmúlva.

Fotó:
HNP - Szilagyi Attila
Forrás:
Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
2023. október 25.

A Hortobágyi Nemzeti Park területén minden várakozást felülmúlva ismét tovább nőtt a darvak száma, a múlt heti rekordot is felülmúlva.

A nemzeti park igazgatóságának közlése szerint a heti szinkronszámlálás során a Természetvédelmi Őrszolgálat tagjai 194 750 darut észleltek a nemzeti park vizes élőhelyein. A szakértők épp az ellenkezőjét, a darvak számának csökkenését várták, hiszen a több évtizedes tapasztalat - és a szinkronszámlálások adatai alapján - október második felében már ez a tendencia a jellemző.

Feltehetően az enyhe időjárás során tapasztalt déli áramlás, valamint a még meglévő táplálkozási lehetőségek marasztalták itt a darvak tömegeit.

A darvak szeptemberben indulnak meg az északi fészkelőhelyeikről déli telelőhelyek felé. Hosszú útjuk során többször is megállnak pihenni, táplálkozni, erőt gyűjteni. A Hortobágy pusztái, halastavai és egyéb vizes élőhelyei a darvak európai vonulásának legnépesebb szárazföldi pihenőhelyeként ismertek. A Magyarországon átvonuló darvak 95%-a a Hortobágyon vonul át, és akár hónapokat is itt töltenek.

Daruszámlálás

Az itt tartózkodó darvak létszámát hetente méri a Hortobágyi Nemzeti Park Természetvédelmi Őrszolgálata. Az ún. szinkronszámláláskor a megfigyelők felsorakoznak a darvak éjszakázóhelyeként szolgáló sekély vízállásoknál, halastavaknál. Egymás közt felosztják a látóhatárt, így a különböző behúzási útvonalakon érkező csapatok létszámát jó közelítéssel tudják megbecsülni.

Cikkajánló