Rétisasok és egerészölyvek pusztultak el mérgezésben

A közelmúltban két különböző helyen mérgeztek meg védett és fokozottan védett madarakat, összesen 19-et.

Szerző:
TM
2020. március 25.

A közelmúltban két különböző helyen mérgeztek meg védett és fokozottan védett madarakat, összesen 19-et.

Mindkét eset a Hortobágyi Nemzeti Park területén történt, az egyikre lakossági bejelentés derített fényt, a másikra a természetvédelmi őrszolgálat figyelt fel. A rétisas Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke 1 000 000 Ft, most három példány pusztult el. Az egerészölyv védett státuszú hazánkban, 25 000 Ft a természetvédelmi értéke. Ennek a fajnak ezúttal 16 egyedét mérgezték meg.

Ez sajnos az eddig ismert esetek között is kiemelkedő számnak minősül, írja a nemzetipark-igazgatóság a Facebook-oldalán. Az áldozatok természetvédelmi értéke összesen 3 400 000 Ft.

A tetemeket a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület kutyás keresőegysége és a nemzetipark-igazgatóság természetvédelmi őrszolgálata kutatta fel. Most is fut a PannonEagle Life+ projekt, aminek pont a mérgezések megelőzése, visszaszorítása lenne a célja. Sajnos az elmúlt évben a mérgezések száma újra elérte azt a szintet, mint 2012-ben, amikor felvették ellene a harcot, és a tendencia idén is folytatódik.

Hazánk élen jár a madarak ellen elkövetett bűncselekmények számát tekintve. Előfordulnak véletlen mezőgazdasági mérgezések, de olyan is van, hogy valaki a haszonállatai védelmében rak ki mérget, például a rókákat megcélozva, a leggyakoribb azonban, amikor a vadgazdálkodók követnek el mérgezést. (Az apróvadas területeken a fácán- és nyúlállományt kívánják védeni elsősorban a vadászható rókától vagy a varjúféléktől.)

A feljelentéseket a fenti esetekben megtették, most a nyomozó hatóságon a sor, hogy felkutassa az elkövetőket.

Forrás: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Facebook

Cikkajánló