Hírek

Retró fotókon a Balaton, aminek a dédi is örülne

Kalapos dáma a gőzösön, Cholnoky Jenő földrajztudós egy villa teraszán, fedélzeten bagózó matróz, hogy az NDK sátorról, a fülig sajtos-tejfölös lángosról és a papa fecske gatyájáról ne is beszéljünk. A Balaton hallatán még azt is elfogja valamiféle hekkszagú nosztalgia, aki még soha nem töltött hosszabb időt Közép-Európa egyik legszebb tava mellett. A kánikulára tekintettel úgy döntöttünk, visszautazunk az időben egy kicsit.

Szerző:
Lénárt Emese
Fotó:
Fortepan
2015. június 6.

Kalapos dáma a gőzösön, Cholnoky Jenő földrajztudós egy villa teraszán, fedélzeten bagózó matróz, hogy az NDK sátorról, a fülig sajtos-tejfölös lángosról és a papa fecske gatyájáról ne is beszéljünk. A Balaton hallatán még azt is elfogja valamiféle hekkszagú nosztalgia, aki még soha nem töltött hosszabb időt Közép-Európa egyik legszebb tava mellett. A kánikulára tekintettel úgy döntöttünk, visszautazunk az időben egy kicsit.

Annak ellenére, hogy a 19. század végén néhány balatoni nyaralóhely, mint pl. Balatonfüred, Siófok, Révfülöp virágzásnak indult, különösebb idegenforgalmi életre nem számíthatott akkoriban a gyanútlan utazó. Akárhogy szépítjük, a Balaton és környéke igazán a 20. században kezdett fejlődni, mi pedig most az eltelt néhány évtizedből villantunk fel néhány figyelemreméltó életképet. 

 
Már az 1910-es évek elején is érdemes volt a partról kémlelni a vizet, mert néha bizony fel-feltűnt egy-egy kóbor gőzhajó. 1847-től jártak ugyanis vízi járművek a Balatonon, 1890-től pedig megindult a közlekedés a siófoki-füredi vonalon kívül Boglárról Révfülöpre, továbbá Almádira és Badacsonytomajra, de ennél nagyobb forgalom nem zavarta meg a nyugalmas vízivilág csöndjét.
 

 

73221vagvabekuldo_pechy_laszlovagva.jpg

 Gőzhajó, Siófok (1913) - Fotó: FORTEPAN/Péchy László adományozó

 
Lányos zavarunkban nem igazán tudjuk eldönteni, hogy melyik darabot választottuk volna ebből a fürdőruha felhozatalból egy siófoki ejtőzéshez, de az biztos, hogy az 1910-es években a vízparti szettek rövidülni kezdett, a karok és lábak már szabadon maradhattak combközépig, és a textil nem akadályozta a szabad mozgást. A férfiaknak se lehet okuk panaszra: megjelentek a különböző stílusú úszók, az ún. speed-suitok, amelyek egyrészes úszódresszek voltak testhez simuló lábszárral és mélyen kivágott karnyílással. Egy biztos: túrázni nem ilyen szerelésben szeretünk.

 

fortepan_27872_bekuldo_schoch_frigyesvagva.jpg
Siófok, fövenyfürdő (1917) - Fotó: FORTEPAN/Schoch Frigyes adományozó

 
Mi is szívesen részt vettünk volna ezen a szimpatikus délutáni ücsörgésen Cholnoky Jenő író, földrajztudós és tanár társaságában, aki azontúl, hogy a magyar geográfia egyik legjelentősebb alakja, a Magyar Turista Egyesületnek előbb vidéki választmányi tagja, majd 1920-tól elnöke volt egészen az MTE 1946-ban történt feloszlatásig. Nem mellékesen 1918-1923 és 1940-1941 között a Magyar Turista Szövetség társelnökeként is fontos szerepet töltött be.

 

fortepan_29814bekuldo_cholnoky_tamasvagva.jpg

 A Cholnoky és a Fink család tagjai a Hegyi-villa verandáján, középen Cholnoky Jenő (1922) - Fotó: FORTEPAN/Cholnoky Tamás adományozó

 

Míg más országokban javában tombolt a 2. világháború, a Helka csavargőzösön békésen pöfékeltek az emberek a Balaton közepén. Jó, ha tudod, hogy a Helka a Balaton legrégebbi, de jelenleg is használatban lévő hajója. Annyira régi, hogy 1891-ben épült. Hossza 35,22 méter, legnagyobb szélessége 5,28 méter, befogadóképessége pedig 120 utas.  

 

fortepan_40835_bekuldo_dr__ember_karoly_vagva.jpg

 

Helka csavargőzös (1943) - Fotó: FORTEPAN/dr. Ember Károly adományozó

 
A Balatonhoz éppúgy hozzátartozik egy pohár jéghideg fröccs a Kisfaludy-ház teraszán,  mint a képeslapokra kívánkozó balatoni naplemente - nem, nem a giccses fajtából. Az ötvenes évek elején volt is mit oldani az embereknek a gyöngyöző nedűvel, de ez egy másik történet. A lényeg, ha manapság a Kisfaludy-ház környékén jársz, ne hagyd ki a frissítő és elmélkedésre inspiráló kortyokat.

 

fortepan_30533_bekuldo_varga_laszlo_vagva(1).jpg

A Kisfaludy-ház terasza (1953) - fotó: FORTEPAN/Varga László adományozó

 

 

A badacsonyi hajóállomásról nézve kifejezetten csalogató a Tapolcai-medence legnagyobb tanúhegye, a Badacsony, amely 437,4 méter tengerszint feletti magasságával jó néhány turistát megizzasztott már az eltelt néhány évtized alatt. A természeti képződmény mindenképp megér egy kis szuszogást, mert a hegyről remek kilátás nyílik a szemközti parton fekvő Fonyódra.

 

fortepan_50776_bekuldo_nagy_gyula_vagva.jpg


Badacsony, hajóállomás (1964) - fotó: FORTEPAN/Nagy Gyula adományozó
 

 

Aki borult már be életében legalább egyszer Pálma gumimatracról a Balatonba, az pontosan tudja, hogy milyen elmaradhatatlan kelléke volt ez a felfújható eszköz a parton heverészős, szódát spriccelő nyaralásoknak akkoriban. Sőt. Jó szolgálatot tett bármilyen vikendházas, turistaházas buliban is, ha nem volt elég ágy.


fortepan_26422_bekuldo_ferencvarosi_helytorteneti_gyujtemeny_1969vagva.jpg

A Belső-tó háttérben a tihanyi apátsággal (1970) - Fotó: FORTEPAN/Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény adományozó

 

Tekerni jó, szárazföldön és a hullámok hátán egyaránt, főleg akkor, ha a Balatonon szelheted a habokat. Eláruljuk: a 80-as években is menő volt. Azt a butaságot viszont felejtsd el, hogy a vízibiciklivel áttekersz a túlsó partra.  

 

fortepan_28252_bekuldo_umann_kornelvagva.jpg

Déli part (1988) - Fotó: FORTEPAN/Umann Kornél adományozó

 

Kapcsolódó cikkeink:
Nézegess képeket - Régi fotókon a Svábhegy
Még több hír a Balatonról
 

Cikkajánló