Hírek

A vakáció ma is ugyanazt jelenti

Lehet tűnődni azon, mennyi minden lett jobb vagy rosszabb, mint régen volt, egy viszont biztos: a nyári szünet még mindig az év legszuperebb része a gyerekeknek, és jobb esetben a felnőttek is túlélik valahogy. Nosztalgikus fotóválogatás következik a legjobb nyári elfoglaltságokból.

Szerző:
TM
Fotó:
Fortepan
2017. június 20.

Lehet tűnődni azon, mennyi minden lett jobb vagy rosszabb, mint régen volt, egy viszont biztos: a nyári szünet még mindig az év legszuperebb része a gyerekeknek, és jobb esetben a felnőttek is túlélik valahogy. Nosztalgikus fotóválogatás következik a legjobb nyári elfoglaltságokból.

Természetesen a strandolás és általában a vízhez köthető tevékenységek mindig is a vakációzók elsődleges kedvtelései közé tartoztak, de ezen kívül még mi az, amit a legtöbbet a szünidőben tudtunk csinálni? Hát természetesen a kirándulás! Az alábbi, 1932-ben készült fotón egy csapat túrázó épp a Nagy-Szénáson gyönyörködik a panorámában. A Zsíros-hegy ma már nem így fest: bár nevét is annak köszönheti, hogy a kopár mészkősziklák zsírtömbre emlékeztette a szemlélődőt, 1934-re feketefenyőkkel telepítették be a helyet, ami egyébként nem túl gyakori itthon. 

 

Fotó: FORTEPAN/SCHERMANN ÁKOS adományozó
Fotó: FORTEPAN/SCHERMANN ÁKOS adományozóVariációk egy témára: ugyanaz a felállás, csak most a Prédikálószékről nézünk körbe Nagymaros és Visegrád felé, kicsit később, 1957-ben. A helyszínen éppen tavaly létesített kilátót a Pilisi Parkerdő Zrt. A betonalapon álló, 12 méter magas faépítményről három - felfelé haladva egyre nagyobb - teraszról lehet gyönyörködni a Dunakanyarban. 

 

Fotó: FORTEPAN/LENCSE ZOLTÁN adományozó
Fotó: FORTEPAN/LENCSE ZOLTÁN adományozó

 


Ha nagyobb kirándulást tervezünk, persze nem árt megszállni valahol, és mi lenne erre alkalmasabb, mint egy jó kis turistaház? Magazinunk egyik legnépszerűbb rovatában minden hónapban bemutatunk egyet. Az alábbi, 1933-ban készült képen szereplő Kisinóci Turistaházban is jártunk már. Hát igen, az épület 85 éves múltra tekint vissza, nem mellesleg kempingként és erdei iskolaként is funkcionál.

 

Fotó: FORTEPAN/A R adományozó
Fotó: FORTEPAN/A R adományozóKicsit közeledve a vízhez: fotó Szigligetről 1939-ből. A környéken egyébként mi is nemrég jártunk, ha érdekel egy klassz túraajánlat, kattints ide. A képen is látható szigligeti vár a tatárjárás utáni években épült. A csodás fekvésű erősség annyira megtetszett IV. Béla királynak, hogy 1262-ben cserével szerezte meg. A török időkben ugyan a végvárrendszer részévé vált, de nem esett a hadjáratok útvonalába, így a korszerűsítése is elmaradt. A 17. század végén egy villámcsapás következtében részben leégett. Hála a néhány éve véget ért felújítási munkáknak, a vár új látványosságokkal bővült.

 

Fotó: FORTEPAN/BUZINKAY GÉZA adományozó
Fotó: FORTEPAN/BUZINKAY GÉZA adományozóÉs ha már a magyar tengernél járunk, íme egy nagyon érdekes és hangulatos fotó 1908-ból. A Balatonbogláron - feltételezhetően - nyaraló gyerekek mögött fürdőházak láthatók. A balatoni strandok egyébként a 19. század végétől kezdtek fejlődni, de a környék igazán csak a 20. században lett népszerű. Szerencse, hogy ma már hipp-hopp elérhetjük a kedvenc nyaralóhelyünket akár vonattal is

 

Fotó: FORTEPAN/MAGYAR FÖLDRAJZI MÚZEUM / ERDÉLYI MÓR CÉGE adományozó
Fotó: FORTEPAN/MAGYAR FÖLDRAJZI MÚZEUM / ERDÉLYI MÓR CÉGE adományozóRészlet az 1961-ben épített Kisfaludy Sándor/Komp II. nevű kompból, amely három társával Szántód és Tihany között közlekedik. A Fortepan szerint a fotót egy évvel a hajó elkészülte előtt lőtték, így valószínűsíthető, hogy a feltöltő nem rendelkezett pontos adatokkal a kép készítésével kapcsolatban, annyi azonban biztos, hogy a jármű még igencsak új lehetett itt. Fedélzetét egyébként tíz évvel ezelőtt újították meg. A jelenlegi menetrendet itt találod

 

Fotó: FORTEPAN/ALBUM001 adományozó
Fotó: FORTEPAN/ALBUM001 adományozóMég egy életkép gyerekekkel a vízpart mellől. A hangulatos fotóról sajnos csak keveset tudunk, nevezetesen annyit, hogy 1954-ben készült.

 

Fotó: FORTEPAN/POHL PÁLMA adományozó
Fotó: FORTEPAN/POHL PÁLMA adományozóA fonyódi kikötő 1913-ban és egy néni 1913-as divat szerint, napszúrásbiztosan felöltözve. A ruháról ennyit, a hajóállomásról pedig azt érdemes tudni, hogy most innen indulnak a Balatoni Hajózási Zrt. sétahajó járatai, a gyerekhajók és a retródiszkóhajók.

 

Fotó: Fortepan/PÉCHY LÁSZLÓ adományozó
Fotó: Fortepan/PÉCHY LÁSZLÓ adományozóNem is lehetne teljes a nyár zene nélkül, ezt 1986-ban is pontosan tudták ezek a budapesti utcazenészek. A kép láttán azonnal lázasan gépeltük a böngésző keresőjébe az évszámot és a „magyar slágerei” kulcsszavakat, mire kidobott egy fantasztikus válogatást olyan klasszikusokkal, mint Pataky Attila, az R-Go, a KFT vagy éppen Zoltán Erika. Azt sajnos nem tudjuk, melyiket játszhatják a Hermész-kútnál gitározó fiatalok.

 

Fotó: FORTEPAN/MAGYAR RENDŐR adományozó
Fotó: FORTEPAN/MAGYAR RENDŐR adományozó

 

Kapcsolódó cikkeink:

Régi fotókon a vízparti mókák legjava

Kastélyaink anno és ma

Cikkajánló