A vakáció ma is ugyanazt jelenti

Lehet tűnődni azon, mennyi minden lett jobb vagy rosszabb, mint régen volt, egy viszont biztos: a nyári szünet még mindig az év legszuperebb része a gyerekeknek, és jobb esetben a felnőttek is túlélik valahogy. Nosztalgikus fotóválogatás következik a legjobb nyári elfoglaltságokból.

Szerző:
TM
Fotó:
Fortepan
2017. június 20.

Lehet tűnődni azon, mennyi minden lett jobb vagy rosszabb, mint régen volt, egy viszont biztos: a nyári szünet még mindig az év legszuperebb része a gyerekeknek, és jobb esetben a felnőttek is túlélik valahogy. Nosztalgikus fotóválogatás következik a legjobb nyári elfoglaltságokból.

Természetesen a strandolás és általában a vízhez köthető tevékenységek mindig is a vakációzók elsődleges kedvtelései közé tartoztak, de ezen kívül még mi az, amit a legtöbbet a szünidőben tudtunk csinálni? Hát természetesen a kirándulás! Az alábbi, 1932-ben készült fotón egy csapat túrázó épp a Nagy-Szénáson gyönyörködik a panorámában. A Zsíros-hegy ma már nem így fest: bár nevét is annak köszönheti, hogy a kopár mészkősziklák zsírtömbre emlékeztette a szemlélődőt, 1934-re feketefenyőkkel telepítették be a helyet, ami egyébként nem túl gyakori itthon. 

 



Variációk egy témára: ugyanaz a felállás, csak most a Prédikálószékről nézünk körbe Nagymaros és Visegrád felé, kicsit később, 1957-ben. A helyszínen éppen tavaly létesített kilátót a Pilisi Parkerdő Zrt. A betonalapon álló, 12 méter magas faépítményről három - felfelé haladva egyre nagyobb - teraszról lehet gyönyörködni a Dunakanyarban. 

 

 


Ha nagyobb kirándulást tervezünk, persze nem árt megszállni valahol, és mi lenne erre alkalmasabb, mint egy jó kis turistaház? Magazinunk egyik legnépszerűbb rovatában minden hónapban bemutatunk egyet. Az alábbi, 1933-ban készült képen szereplő Kisinóci Turistaházban is jártunk már. Hát igen, az épület 85 éves múltra tekint vissza, nem mellesleg kempingként és erdei iskolaként is funkcionál.

 



Kicsit közeledve a vízhez: fotó Szigligetről 1939-ből. A környéken egyébként mi is nemrég jártunk, ha érdekel egy klassz túraajánlat, kattints ide. A képen is látható szigligeti vár a tatárjárás utáni években épült. A csodás fekvésű erősség annyira megtetszett IV. Béla királynak, hogy 1262-ben cserével szerezte meg. A török időkben ugyan a végvárrendszer részévé vált, de nem esett a hadjáratok útvonalába, így a korszerűsítése is elmaradt. A 17. század végén egy villámcsapás következtében részben leégett. Hála a néhány éve véget ért felújítási munkáknak, a vár új látványosságokkal bővült.

 



És ha már a magyar tengernél járunk, íme egy nagyon érdekes és hangulatos fotó 1908-ból. A Balatonbogláron - feltételezhetően - nyaraló gyerekek mögött fürdőházak láthatók. A balatoni strandok egyébként a 19. század végétől kezdtek fejlődni, de a környék igazán csak a 20. században lett népszerű. Szerencse, hogy ma már hipp-hopp elérhetjük a kedvenc nyaralóhelyünket akár vonattal is

 



Részlet az 1961-ben épített Kisfaludy Sándor/Komp II. nevű kompból, amely három társával Szántód és Tihany között közlekedik. A Fortepan szerint a fotót egy évvel a hajó elkészülte előtt lőtték, így valószínűsíthető, hogy a feltöltő nem rendelkezett pontos adatokkal a kép készítésével kapcsolatban, annyi azonban biztos, hogy a jármű még igencsak új lehetett itt. Fedélzetét egyébként tíz évvel ezelőtt újították meg. A jelenlegi menetrendet itt találod

 



Még egy életkép gyerekekkel a vízpart mellől. A hangulatos fotóról sajnos csak keveset tudunk, nevezetesen annyit, hogy 1954-ben készült.

 



A fonyódi kikötő 1913-ban és egy néni 1913-as divat szerint, napszúrásbiztosan felöltözve. A ruháról ennyit, a hajóállomásról pedig azt érdemes tudni, hogy most innen indulnak a Balatoni Hajózási Zrt. sétahajó járatai, a gyerekhajók és a retródiszkóhajók.

 



Nem is lehetne teljes a nyár zene nélkül, ezt 1986-ban is pontosan tudták ezek a budapesti utcazenészek. A kép láttán azonnal lázasan gépeltük a böngésző keresőjébe az évszámot és a „magyar slágerei” kulcsszavakat, mire kidobott egy fantasztikus válogatást olyan klasszikusokkal, mint Pataky Attila, az R-Go, a KFT vagy éppen Zoltán Erika. Azt sajnos nem tudjuk, melyiket játszhatják a Hermész-kútnál gitározó fiatalok.

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Régi fotókon a vízparti mókák legjava

Kastélyaink anno és ma

Cikkajánló