Rétről rétre a vadvirágok nyomában

Végre tényleg beköszöntött az igazi tavasz, és méltó hozzá az időjárás is: többé nincs okunk bekuckózni a négy fal közé, a természet „tárt lombokkal” várja, hogy elmerüljünk benne.

Szerző:
Természetjáró.hu
Fotó:
Dömsödi Áron
2023. április 20.

Végre tényleg beköszöntött az igazi tavasz, és méltó hozzá az időjárás is: többé nincs okunk bekuckózni a négy fal közé, a természet „tárt lombokkal” várja, hogy elmerüljünk benne.

Ezúttal virágmintás lepellel borított réteket keresünk fel a Természetjáró.hu kínálatából válogatott útvonalakon, az Őrségi Nemzeti Parktól a Zalai-dombságon és a Visegrádi-hegységen át a Bükk-fennsík világáig, és néhol egy-egy lélegzetelállító panoráma is a szemünk elé tárul. Négy túratipp a hétvégére.

A Keserűs-hegy kísértése - Visegrádi-hegység

  • Kiinduló- és végpont: Pilisszentlászló, a Kis Rigó vendéglő parkolója
  • Táv: 17,3 km
  • Szintemelkedés és -csökkenés: 556 m
  • Időtartam: kb. 5 óra
  • Főbb látnivalók: Kárpát-forrás, Szilágyi Bernát-forrás, Sikárosi-rét, Király-kút, Prédikálószék

A Keserűs-hegy legmagasabb pontjára, a Prédikálószékre a legkönnyebb út Pilisszentlászlóról vezet. Sokrétű, hangulatait tekintve mozaikos táj bontakozik ki a túrázók szeme előtt. A kiváló adottságú terep egymás mellett sorakozó szegletei a közelség dacára saját kis atmoszférákkal bírnak: mély, párás patakvölgyek árnybirodalma és meredek, sziklás lejtők tölgyesei éppúgy váltják egymást, mint például a napsütötte, hatalmas medence lapálya és az idős bükkös homálya. E természetes forgószínpad lebilincselő kavalkádja a Visegrádi-hegység nagy erőssége, amit útvonalunk aprólékosan felfed, miközben a központi területen cirkálunk. Miután a Prédikálószék kilátójáról megcsodáltuk a Dunakanyarra nyíló fenséges panorámát, kiindulópontunkra már a hegyek között, völgyi úton térünk vissza, amint a pompás vadvirágokkal tarkított Sikáros hatalmas és elzártságában rendkívüli medencéjébe ereszkedünk.

Barangolás az Óriások asztalán - Bükk

  • Kiinduló- és végpont: Bánkút
  • Táv: 18,5 km
  • Szintemelkedés és -csökkenés: 687 m
  • Időtartam: kb. 5 és fél óra
  • Főbb látnivalók: Bánkút, Zsidó-rét, Három-kő, Tar-kő, Olasz-kapu, Fekete-sár, Huta-rét, Petőfi-kilátó

A Bükk fennsíkjának kellemes hangulatú kaszálórétjeit és panorámás mészkőszirtjeit fűzi fel ez a hosszú, de tartalmas túra, mely a hegység két legmagasabban fekvő kilátópontját is kínálja. A körséta során egyszerre ismerkedhetünk meg a sok évszázados bükki erdőhasználat lenyomataival, a hatalmas rengeteg eredeti állapotával, illetve az évmilliók során kialakult karsztfelszín történetével. Nem kell nagy képzelőerő hozzá, hogy megértsük, miért is ragadhatott az „Óriások asztala" elnevezés a Bükk-fennsíkra: távolabbról szemlélve a hegység egy markáns csúcsok nélküli, határozottan a környezete fölé emelkedő platóban tetőzik. Az ország legnagyobb átlagmagasságú kistája helyzeténél fogva klímájában és növényzetében is elkülönül környezetétől, éppen ezért nincs még egy hely hazánkban, ahol a hegyvidéki jellegeket ennyire erőteljesen érzékelhetnénk. A kaszálóréteket, például a Zsidó-rétet színes vadvirágok pettyezik.

Túra a szentgotthárdi apátság erdőjében, a vendek szórványtelepülésein - Vendvidék

  • Kiinduló- és végpont: Szentgotthárd, Hársas-tó buszmegálló
  • Táv: 22,1 km
  • Szintemelkedés és -csökkenés: 333 m
  • Időtartam: kb. 6 óra
  • Főbb látnivalók: Hársas-tó, farkasfai harangláb, orfalui harangláb, Brenner-kápolna (kitérővel), apátistvánfalvai Határőr emlékhely (kitérővel)

A Vendvidéken, hazánk e félreeső szegletében a különösen nehéz gazdálkodási feltételek gyönyörű tájképet hagytak örökül a Rába és a Kerka közötti dombokon. A hagyományos életvitel kapcsot jelent az épített és természetes környezet között, a tanyák körüli kaszálók és láprétek füzére pedig az erdőkkel és patakparti mocsarakkal együtt teremt idilli hangulatot . Túránk az Őrségi Nemzeti Park szívében kanyarog. Az útvonalon a magyarországi szlovén tájhasználatra jellemző tanyák tarkította ligetes, kaszálórétes szórványtelepüléseket érintünk, köztük pedig összefüggő erdőkben és vadban gazdag, ligetes patakvölgyekben túrázunk. Itt válik el a nyugati országrész három nagy folyójának vízrendszere is - nem csoda, hogy ez a térség mindig is határvidéknek, nemzetek választóvonalának számított.

Dél-Dunántúli Kéktúra: Palin – Zalakomár (RPDDK-06.) - Zalai-dombság

  • Kiindulópont: Palin, Rózsa presszó
  • Végpont: Zalakomár, Orvosi rendelő
  • Táv: 31,3 km
  • Szintemelkedés: 530 m
  • Szintcsökkenés: 570 m
  • Időtartam: 1-2 nap
  • Főbb látnivalók: Tukora-tetői tévétorony, Eszperantó-forrás, Kőszikla-szurdok (kitérővel), Szent Kristóf-kápolna, Erdész-kilátó

Nagykanizsa északi külvárosából, a Principális-csatorna völgyében fekvő Palin főutcájáról indul a szakaszunk. Az innen északra, északkeletre fekvő, legfeljebb néhány száz méteres dombokat másszuk meg sorra egymás után, de mindegyiknek megvan a maga jellegzetessége, egyedi látnivalója. Kellemes erdei séta után érünk el túránk legmagasabb pontjára, a 313 méter magas Tukora-tetőre. Az itt álló, több mint 200 méteres tévétorony sokáig irányjelzőként szolgál a túrázóknak. Hamarosan egy fiatal bükkerdő hirtelen mélyülő völgyében, az Eszperantó-források népszerű kirándulóhelyén találjuk magunkat. A Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra érinti Nagybakónakot, és bár az útvonalunk nem vezet át rajta közvetlenül, aki elég bátor, tehet egy látogatást a Kőszikla-szurdokba. Zalakaros előtt a szép parkerdei sétányon érdemes rövid kitérőt tenni a kilátóhoz, innen már jól látni a Balaton-felvidék tanúhegyeinek messzi sziluettjeit.

MÁS TÚRÁT KERESEL?

A Természetjáró.hu folyamatosan bővülő katalógusában országszerte több mint ezer közül válogathatsz: gyalogos túrákat éppúgy találsz benne, mint kerékpáros- és vízitúrákat, terepfutásokat vagy teljesítménytúrákat. Mindegyikhez fotógaléria, részletes leírás és térképes nyomvonal tartozik, ami akár le is tölthető. De még erre sincs szükség, hiszen telefonon egyetlen gombnyomással megnyithatod a túrát az ingyenes Természetjáró appban, amivel lementheted térerő nélküli használatra, és a terepen navigálhatsz is. Ha pedig inkább magadnak keresnél útvonalat, azt is megszerkesztheted a Túratervezővel, nyomon követve a közeli látnivalókat és szállásokat, sőt áttekintheted a térképen az aktuális terepi figyelmeztetéseket, lezárásokat is.

Cikkajánló