Ritka ragadozó bukkant fel déli határvidéken

Hazánkban csak ritka alkalmakkor megjelenő pusztai sast figyeltek meg a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság működési területén, Bácsborsód határában.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép - Illusztráció)
Forrás:
Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság
2023. október 6.

Hazánkban csak ritka alkalmakkor megjelenő pusztai sast figyeltek meg a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság működési területén, Bácsborsód határában.

A pusztai sas a nevében is szereplő sík, fátlan puszták lakója, Kelet-Európa és Ázsia sztyeppvidékein költ. Hazánkban ritka vendég, tavaszi és őszi átvonulókat, illetve nyári kóborlókat figyeltek csak meg az Alföldön. Az utolsó hiteles előfordulása 2012-ben volt, akkor Biharugrán észlelték. Idén, október 3-án napnyugtakor azonban újra felbukkant egy példány a déli határvidéken - írja a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság honlapja.

A szakemberek abban bíznak, hogy ez a fenséges ragadozó esetleg hosszabb ideig is a térségben tartózkodik, mivel az idei év bővelkedik a táplálékául szolgáló rágcsálókban.

További részletek a Kiskunsági Nemzeti Park oldalán.

A pusztai sas

Európa keleti részén, Ázsia sztyeppvidékén költ, a telet Közép- és Kelet-Afrikában töltik. A közel 4 kilogramm testsúlyú és megközelítőleg 2 méter szárnyfesztávolságú madaraknál a tojók a nagyobb testűek. Ahogy öregszenek a tollazatuk egyre sötétebbé válik, a feketésbarna és barna között változik. A fiatal madarak nagyon jellegzetes széles fehér szalagot viselnek a szárnyuk alsó részén, ami a korral azután eltűnik. A szárny felső részén ez a sáv vékonyabb. A szárny és a faroktollak feketésbarnák, míg a szárnyfedők, a hát, a fej és a has barna. Elsősorban ürgék szerepelnek az étlapján, de más rágcsálókat, illetve hüllőket is fogyaszt.

A pusztai sas (Aquila nipalensis) Magyarországon fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 250 000 Ft.

Cikkajánló