Keresés eredménye

Elszabadult kaktuszok fenyegetik a hazai növényvilágot

A hazai környezetben idegen növény legtöbb esetben szándékos kiültetés révén, vagy a zöld hulladékkal óvatlanul kerül a természetbe. A "felelős kaktusztartás" mellet egy információgyűjtő oldalon is segíthetjük a kutatókat, hogy beazonosítsák a magyarországi helyszíneket.

2022.06.21.
A tiszakécskei nádasban tett sétát receptre írnám fel mindenkinek

A tiszakécskei nádasban tett sétát receptre írnám fel mindenkinek

Tóth Judit 2022.05.17

A tiszakécskei Holt-Tiszánál tavaly ősszel adták át a Nádirigó tanösvényt, amelynek különlegessége, hogy az útvonal nagy része a víz felett kanyarog. Aki végigsétál a cölöpösvényen, és illedelmes vendégként nem zavarja az itt lakó állatokat, az bepillantást nyerhet a nádasok rejtett életébe.

Tovább

Egy messzi földről érkezett halász

A fokozottan védett halászsast leginkább tavasszal és ősszel csíphetjük el hazánkban. Ahogy a neve is utal rá, a faj legfőbb táplálékát a halak jelentik, testfelépítése is ehhez alkalmazkodott.

2022.04.09.

Földkábelek a túzokok védelmében

A Túzok Life program keretében a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság és a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság működési területeinek találkozásánál földkábelekre cserélte a villamos légvezetékeket az E.ON. Ezzel megnyílt a táj és az élőhely a túzokok számára, és ezeken a szakaszokon további madárfajok tudják elkerülni a vezetéknek ütközés mellett az áramütést is.

2021.10.21.

Lila virágszőnyeg borítja a szikes pusztákat

Nyár végén és ősz elején lila virágtenger hullámzik az alföldi pusztákon. A magyar sóvirág jól alkalmazkodott a magas sókoncentrációjú élőhelyekhez. Az évnek ebben az időszakában egyértelműen ez a faj uralja a pusztai tájképet.

2021.09.20.

A ritka széki lilék meglepték a szakembereket

A fokozottan védett széki lile országos költőállománya a legjobb években is húsz pár körül van, ráadásul az állomány csökkenő tendenciát mutat. Az idei év azonban meglepően jól alakult a faj számára a Kiskunságban, pedig a májusi esők és a nyári szárazság alaposan megnehezítette a madarak dolgát.

2021.08.11.