Ritkán látható füzike bukkant fel a Hortobágyon

Hazánkban ez volt az ötödik, a Hortobágyon pedig az első hitelesített megfigyelése a fajnak.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
2022. november 8.

Hazánkban ez volt az ötödik, a Hortobágyon pedig az első hitelesített megfigyelése a fajnak.

Nem mindennapi megfigyelésről olvashatunk a Hortobágyi Nemzeti Park oldalán. Október 30-án a himalájai füzike (Phylloscopus humei) egy példányát észlelték a nemzeti parkhoz tartozó Magdolna-pusztán. Egy terepmadarász, Tóth Ábel János lett figyelmes a faj jellegzetes hangjára a pusztaszéli fasornál. Még a szakavatott szemek számára sem könnyű észrevenni az általában bokrok sűrűjében mozgó madarat, de az ifjú balmazújvárosi madarásznak sikerült beazonosítani a madarat.

A himalájai füzike 1994 óta tekintik önálló fajnak. Közép-Ázsia hegységeiben fészkel. Európában rendkívül ritka, hazánkban ez idáig csupán öt alkalommal figyelték meg.

Az egyik legkisebb méretű füzike, testhossza 9–12 centiméter, tömege 8–10 gramm. Tollazata a többi füzikeféléhez hasonlóan hátán és szárnyain zöldes, a hasán világos. Nagyban hasonlít a vándorfüzikéhez, közös vonásuk a hosszú szem feletti csík, a fejfedő és a jól látható harmadrendű evezők. Feltűnő szárnycsíkja azonban csak egy van, egy második halványabban kivehető, színei pedig tompábbak a vándorfüzikéénél. Lábai és csőrkávája sötét. Rovarokkal táplálkozik. Vonuló, a telet Indiában, illetve az Indokínai-félsziget északi részén tölti.

Cikkajánló