Rókák járnak Balassagyarmaton

Több belvárosi utcán, parkban és játszótéren feltűntek kisebb-nagyobb rókák mostanában.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép - Illusztráció)
Forrás:
Nógrád megyei hírportál
2022. november 25.

Több belvárosi utcán, parkban és játszótéren feltűntek kisebb-nagyobb rókák mostanában.

Pánikra azonban nincs ok: az Ipoly Erdő Zrt. fővadásza szerint semmit nem kell tennünk, ha az állat nem okoz problémát, de azért senki ne próbálja megsimogatni vagy megfogni – írja a Nógrád megyei hírportál.

Etetni sem szabad a rókát, mert azzal még jobban odaszoktatjuk a lakóhelyek környékére, ráadásul a vadon élő állat nem emberi élelemhez szokott.

A rókákat a természetes élőhelyeik változása és az élelmiszermaradékok vonzzák a lakott településrészekre. A város közelében élő állatok egyre jobban megszokják az ember közelségét.

Amennyiben a róka veszélyt jelent a lakosságra, vagyoni károkat okoz vagy egészségügyi kockázatot jelent, a lakók értesíthetik a jegyzőt, és ő rendelheti el az állat befogását vagy kilövését. Mivel a belterület nem vadászterület, szigorú engedélyeztetéshez kötött a fegyverhasználat. Szoktak élvefogó csapdát is alkalmazni, de biztonságosabb, ha az illetékes vadmentő szervezet, vadőr, vagy az önkormányzat által kijelölt személy végzi a befogást, aki vissza is szállítja az állatot természetes élőhelyére – olvasható a nool.hu-n.

A rókákat Magyarországon folyamatosan vakcinázzák veszettség ellen, évente kétszer szórják ki az immunitást elősegítő csalétkeket repülőgépekről. Ennek ellenére nem árt az elővigyázatosság.

Cikkajánló