Videó: Róka a balatoni napfelkeltében

Már nem először tűnik fel Balatonfüreden a vízparton egy róka, ami a hattyúkkal próbál kacérkodni. Most nagyon közelről sikerült lencsevégre kapni.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
MetFigyelő Facebook
2022. október 7.

Már nem először tűnik fel Balatonfüreden a vízparton egy róka, ami a hattyúkkal próbál kacérkodni. Most nagyon közelről sikerült lencsevégre kapni.

A felvételt a MetFigyelő osztotta meg a Facebook-oldalán október 5-én, készítője Marton Erzsébet, aki 6 percen keresztül videózta az állatot. A róka nem igazán zavartatja magát, alaposan körbejárja a terepet, és különösebben a hattyúk sziszegése sem hatja meg.

Bár az állaton semmi rendellenes nem látható és teljesen békésnek tűnik, a rókák megközelítését mi mégsem javasoljuk, ugyanis akár a veszettséget is hordozhatják. Persze abból, hogy szelíd, és bemerészkedett emberek lakta településre, még nem következik automatikusan, hogy veszett lenne.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerint abban az esetben lehet gyanakodni, ha fényes nappal is az ember közelébe megy, engedi magát néhány lépésre megközelíteni és megfogni, ha háziállatra vagy emberre támad, görcsrohamot kap vagy valamelyik testrésze megbénult. Ebben az esetben a Nébih zöldszámát kell hívni: 06 80 263 244.

Mindemellett érdemes tudni, hogy Magyarországon rendszeres a rókavakcinázás, és 2017 óta nem is azonosítottak veszett állatot, kivéve egy szeptember végi esetet, amikor egy veszett róka feltehetően Ukrajnából vándorolt át hazánkba.

Cikkajánló