Segíts felszámolni a kivadult kaktuszokat!

Már Magyarországon is több helyen találkozhatunk kaktuszokkal a természetben, amelyek a legkevésbé sem oda valók. Mit tehetsz te a kaktuszok ellen?

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Bükki Nemzeti Park Igazgatóság
Forrás:
Bükki Nemzeti Park Igazgatóság
2023. augusztus 8.

Már Magyarországon is több helyen találkozhatunk kaktuszokkal a természetben, amelyek a legkevésbé sem oda valók. Mit tehetsz te a kaktuszok ellen?

Találtak már kaktuszt a Kiskunságban, a Kemenesháton, a Mecsekben, a Pilisben, a Vértesben és a Villányi-hegységben is, ezek a populációk ráadásul a telet is átvészelték. Tévhit ugyanis, hogy a kaktuszok csak a meleg éghajlatot kedvelik – egyes fajok akár a -20°C-ot is elviselik.

A kaktuszok egy faj kivételével Amerikában őshonosak.

Magyarországon a kivadult kaktuszok veszélyeztetik az őshonos élővilágot, gyorsan szaporodnak és nagy felületeket boríthatnak el.

Már a mediterrán országokban is küzdenek a problémával, ahol a kaktuszok kiszorítják a birkanyájakat és zavarják a tengert látogató embereket.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság áprilisban a Mátrában, Gyöngyöspata külterületén számolt fel egy nagyobb kiterjedésű medvetalpkaktusz-állományt, nyár elején pedig Nógrád vármegyében, Cered, illetve Nemti mellett bukkantak medvetalpkaktuszokra.

A védekezésben a legfontosabb a megelőzés: ne ültess kaktuszt a természetbe, ügyelj a növényi hulladékra, és mielőtt komposztálóba vagy kukába dobnád a szobakaktuszodat, várd meg, míg teljesen kiszárad. (Ez általában heteket jelent.) Ez vonatkozik a termésekre, „levelekre” (nóduszokra) is.

Ha kivadult kaktuszokkal találkozol, keresd az illetékes nemzetipark-igazgatóságot, vagy csatlakozz a Kaktuszok a természetben nevű Facebook-csoporthoz, és oszd meg ott az információt fotóval és a megtalálási hely koordinátájával.

Cikkajánló