Sínek és hegyek szomszédja – Márianosztrai vendégház

A természeti kincsekben bővelkedő Börzsönyt valószínűleg sem a vérbeli outdoor arcoknak, sem a hétvégi kirándulóknak nem kell bemutatni – gyalogosok, kerékpárosok és kisvasútbarátok által egyaránt nagyra becsült vidék ez. És nem mellékesen hazánk egy olyan szépséges szeglete, ahol egy ideje már nem kell nagyítóval keresgetni, ha európai színvonalú turistaszálláshelyre vágynánk. Mi most egy ilyet próbáltunk ki.

2020. február 8.

A természeti kincsekben bővelkedő Börzsönyt valószínűleg sem a vérbeli outdoor arcoknak, sem a hétvégi kirándulóknak nem kell bemutatni – gyalogosok, kerékpárosok és kisvasútbarátok által egyaránt nagyra becsült vidék ez. És nem mellékesen hazánk egy olyan szépséges szeglete, ahol egy ideje már nem kell nagyítóval keresgetni, ha európai színvonalú turistaszálláshelyre vágynánk. Mi most egy ilyet próbáltunk ki.

A Visegrádi-hegységet követően a Börzsöny az Észak-magyarországi-középhegység legnyugatibb tagja. Három kistájat foglal magában: a hajdanán igen aktív börzsönyi rétegvulkán magas csúcsokat hordozó, 5-6 km átmérőjű központi kalderáját, azaz a Központi-Börzsönyt, az ezt gyűrűszerűen övező, nagy kiterjedésű Börzsönyi-peremhegységet, valamint az úgynevezett Börzsönyi-kismedencéket. Utóbbiak hárman vannak (Márianosztrai-, Kóspallagi- és Szokolyai-medence), mindben egy-egy településsel, amelyekről a nevüket kapták. Az Ipoly Erdő Zrt. által üzemeltetett, 2016-ban vadonatújként átadott turistacsalogató – Márianosztrai fogadóépület és szálláshely – a névadó község területén, a Márianosztrát Nagyirtáspusztával összekötő kisvasút megállójában várja a vendégeket az év minden napján.

Fekvése különlegesnek tekinthető, hiszen egy községben van, mégsem nyomasztó a civilizáció közelsége, és bár a Márianosztrai-medencében helyezkedik el, mégis a Börzsönyi-peremhegység domborzata határozza meg a kertjéből észak felé bámészkodók elé táruló panorámát.

Hegyek karnyújtásnyira. Budapestről autózva egy-másfél óra alatt letudható az utazás, és remek helyzetben vannak a tömegközlekedést preferálók is, akik a márianosztrai autóbusz-fordulótól közelíthetik meg leggyorsabban a kisvasúti sínekkel párhuzamosan nyújtózó objektumot. Érkezésünk napján senkivel sem kellett osztoznunk a szálláshelyen. Ezt persze egy csöppet sem bántuk.

Tiszta udvar, rendes ház

Diszkrét fakapu, mögötte murvás utacska, térkövezett parkolóhelyek, hosszúkás kert fákkal és egyelőre nem túl nagy méretű cserjékkel, na és persze a vendégház, amelyet simán nevezhetünk kulcsosháznak is, mert személyzet nincsen, és a kulcsot kell kérni, ha be akarunk jutni. Az épület külsejét a fehér falak és a világos színű faelemek (méretes nyílászárók, oszlopok, teraszkorlát), varázsolják letisztultan harmonikussá, modern, de mégis természetközeli megjelenést kölcsönözve az oldalról trapéz, szemből és hátulról téglalap formájú épületnek. Az odakinti cicomamentesség odabent is visszaköszön: az A-tól Z-ig igen okosan végiggondolt belsőépítészeti koncepciónak köszönhetően egy rendkívül barátságos, szerethető és funkcionális téregyüttes fogadja a küszöbön átlépőket. Az előtérből balra fordulva a gyönyörű konyhába, illetve étkezőbe, jobbra tartva a minden igényt kielégítő tisztálkodóhelyiséges szekcióba juthatunk el.

A gasztronómia színtere beépített hűtőszekrénnyel és mikrohullámú sütővel, kerámia főzőlappal, páraelszívóval, méretes munkapultokkal, továbbá temérdek tányérral, pohárral, bögrével és edénnyel büszkélkedhet, az étkező tágas és világos, az alkalmazott színek elegánsan visszafogottak, a berendezés minden porcikája minőségi. A hőlégkeveréses sütőt nem, a vízforralót, a kapacitásában a szálláshely befogadóképességéhez illeszkedő kávékészítőt, továbbá a törölgetésre alkalmas konyharuhákat ugyanakkor hiányoltam, de ennek bizonyára az az oka, hogy én már jóval telhetetlenebb és hálátlanabb vagyok a magyar turistatársadalom azon öreg rókáinál, akik szerint egy vérbeli bakancsosnak zsebből előrántott rántott húsos zsömlén kell élnie egy hétig, miközben azon örömködik, micsoda szerencse érte, midőn száznegyvenért megtalálta a kedvenc sörét az ABC-ben. Az egyszemélyes teázásomhoz szükséges forró vizet persze simán előállítottam a mikróban, a kávét meg megoldottam a szekrényben fellelt tényleg minőségi, olasz kotyogóval. Zárójel bezárva.

Ahogy korábban is írtam, a mellékhelyiségek minden igényt kielégítenek, az egyiket mozgássérültek is használhatják, mivel akadálymentesített. A férfiak és a nők számára kijelölt terekben a kézmosók és a zuhanyzók is párosával jelennek meg, a csapok csillognak-villognak, a fürdőszobai kerámiák patyolattiszták, vannak szemetesek, akasztók, folyékonyszappan-adagolók, szóval szuper környezetben lehet tisztálkodni.

Folytathatjuk is a virtuális sétát az előtérből a lépcsőkön át az emeletre. Mielőtt azonban felérnénk, szót kell ejteni a falakat díszítő vérprofi természetfotókról, amelyek galériákat megszégyenítő módon, elképesztően igényes formában vannak kihelyezve. Az emeleten egy közös használatú mellékhelyiséget és három hálóteret találunk. A két nagyobbikban nyolc-nyolc, a kicsiben két személy pihenheti ki a nap fáradalmait.

Minden szobából ki lehet jutni az impozáns teraszra, ahonnan többek között az 539 méter magas Kopasz-hegyet, a kálvária kápolnáját, valamint a börtön és a kegytemplom különös épületegyüttesét is megcsodálhatjuk.

A roppant kényelmes ágyakkal ellátott alvóterek felszereltsége elegánsan puritán, de tökéletesen megfelelő akár egy hosszabb tartózkodásra is. A kellemes hőmérsékletről és a meleg vízről modern kazánrendszer gondoskodik, a tetőn hatékony napelemek segítenek be a villamosenergia-igény fedezésébe. És végül, de nem utolsósorban a fontos egyebek kategóriájában meg kell említeni azt az apró helyiséget a földszinten, amelyben a takarítóeszközök (vödrök, seprűk, felmosók, lapátok, porszívó, vegyszerek) teljes arzenálja van felhalmozva, valamint a telken található tűzrakó helyet is, amelyhez rozsdamentes bogrács is tartozik.

Ajánló

A Márianosztrai fogadóépület és szálláshely elsősorban a nagyobb létszámú baráti társaságok és az iskolás csoportok szívébe fogja belopni magát, ami egyáltalán nem meglepő a hálóterek kialakításának tükrében. Pozitívum, hogy a kertben sátorozni is lehet, a konyha- és fürdőszoba-használat pedig valószínűleg nem lesz heves viták forrása, hiszen ezek a helyiségek (tekintélyes méretüknek és felszereltségüknek köszönhetően) jelentősebb emberáradattal is képesek megbirkózni. A szálláshely maga nyugodt légkörű, és a civilizáció közelsége egyáltalán nem zavaró. Az erdei vasút nyújtotta előnyöket nem kell ecsetelni a zakatolást kedvelőknek, ahogy valószínűleg az sem fog nehézséget okozni az idelátogatóknak, hogy oda-vissza öt kilométert megtegyenek a Kopasz-hegy hívogató csúcsáig. A számtalan élményt tartogató börzsönyi hegyvilág tényleg csak karnyújtásnyira van innen, a piros és a zöld jelzések a telek végében futnak, kár lenne hát kihagyni a környék felfedezését. Rövidke ottlétünk során nagyon jól éreztük magunkat, munkánkat és az azt követő kötelező lazulást senki és semmi nem zavarta meg. Reméljük, nagyobb társasággal is lesz még módunk visszatérni.

Információ és foglalás

Honlap: www.erdeihazak.hu

E-mail: nosztraifogado@gmail.hu

tel.: +36-20/224-7257 (Kettler Ildikó)

Árak

Felnőtteknek: 3500–3800 Ft/fő/éj

4–14 éves gyerekeknek: 2800Ft/fő/éj

4 éves korig ingyenes

Teljes ház bérlése 59–65 000 Ft/éj

Ágyneműhasználat: 1000 Ft/fő

Sátorozás felnőtteknek: 950 Ft/fő/éj

Sátorozás 4–14 éves gyerekeknek: 650 Ft/fő/éj

Sátorozás 4 éves korig: ingyenes

OEE-kedvezmény: 10%

A cikk a Turista Magazin 2018. december – januári számában jelent meg. Korábbi számainkat ide kattintva tudod megrendelni, előfizetni pedig itt tudsz ránk.


Cikkajánló