Siófokon rendszeresen rongálják a vízparti fákat

Ez alkalommal a vandalizmusnak három egészséges fa esett áldozatul az ezüstparti kikötő parti szakaszán.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép - Illusztráció)
Forrás:
facebook.com/Dr.Lengyel.Robert
2023. július 11.

Ez alkalommal a vandalizmusnak három egészséges fa esett áldozatul az ezüstparti kikötő parti szakaszán.

A farongálások leggyakoribb formája a kisebb fák kifűrészelése vagy törése, a nagyobb fák tövének valamilyen vegyi anyaggal történő locsolása, illetve ismét megjelent a fatörzsek megfúrásának módszere is. Azok a vandálok, akik biztosra akarnak menni, gázolajat is öntenek a lyukakba. Legutóbb ily módon pusztítottak el három, egyébként egészséges fát az ezüstparti kikötő (Harcsa utca és a Móricz Zs. utcai lejáró) parti szakaszán – közölte Facebook-oldalán Dr. Lengyel Róbert, Siófok polgármestere.

A közel 17 kilométernyi siófoki partszakaszon nem ez az első eset, hogy egészséges fákat csonkítanak, illetve mérgeznek. Évek óta tart a vandalizmus. A tapasztalatok azt mutatják, hogy elsősorban épülőfélben lévő, illetve új építésű épületek előtti parti részeken fordul elő a pusztítás. „Úgy tűnik, egyeseknél a fa látványa nem fér bele az ablakkal szemközti balatoni panorámába” – jegyezte meg a polgármester.

Sajnos a tettesek beazonosítása igen nehézkes feladat. Értelemszerűen nem lehet minden fa mellé rendőrt, illetve térfigyelő kamerát állítani. Ráadásul a kamerákon sok esetben arcukat eltakaró alakok látszanak csupán. Ezzel együtt az önkormányzat azon dolgozik, hogy legyen tettenérés, valamint minden törvényes eszközzel el fognak járni az érintettekkel szemben.

Cikkajánló