Sokezer vadludat űzött el a szilveszteri durrogtatás a tatai Öreg-tónál

A korábbi években a tataiak rendkívül biztató módon viszonyultak a tűzijáték-tilalomhoz, de sajnos az idei újévi ünneplés hangosabb volt a vártnál.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
MME Komárom-Esztergom Megyei Helyi Csoport
Forrás:
MME Komárom-Esztergom Megyei Helyi Csoport
2023. január 2.

A korábbi években a tataiak rendkívül biztató módon viszonyultak a tűzijáték-tilalomhoz, de sajnos az idei újévi ünneplés hangosabb volt a vártnál.

Európa egyik legkülönlegesebb vadlúd-telelőhelye a szemünk láttára veszíti el varázsát – olvasható a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Komárom-Esztergom Megyei Helyi Csoport bejegyzésében. Mint az köztudott, a tatai Öreg-tó Európa egyik legkülönlegesebb vízimadár telelőhelye, hiszen sehol a kontinensen nem látni egy város közepén tízezer számra gyülekezni vadludakat, récéket, sirályokat és más vízimadarakat. A tó a távoli északról a Kárpát-medencébe érkező vadludaknak az egyik legkiemeltebb pihenőhelye, amelynek védelmét helyi, országos és nemzetközi jogszabályok egyaránt biztosítják.

Tata városa még 2018-ban alkotta meg tűzijátékok tilalmáról szóló helyi rendeletét, amely nagyban hozzájárult az Öreg-tó páratlan élővilágának védelméhez. A tataiak rendkívül biztató módon viszonyultak az új korlátozáshoz, ennek köszönhetően a tűzijátékok használata az elmúlt években a töredékére esett vissza. A kedvező feltételek hatására a vadludak évről évre többezres létszámban kezdtek gyülekezni az Öreg-tavon.

2019-ben 13 400, 2020-ban 5800, 2021-ben 11 500, 2022-ben pedig már ismét 13 400 példány tartott ki január 1-re virradóan a tavon, az idei szilveszter azonban sajnos másként alakult.

Az idei éveben 35 000 madár gyűlt össze a tavon. Létszámuk azonban már karácsony napján elkezdett csökkenni, ugyanis a tiltás ellenére már ekkor elkezdődtek a durrantgatások. Ahogy közeledett az év utolsó napja, úgy fokozódott a petárdázás, ennek következtében pedig egyre több madár hagyta el a tavat. December 31-re már csupán 5 000 példány, újév hajnalára pedig mindössze 1200 lúd tartott ki az Öreg-tavon.

Sajnos idén valamiért többen is úgy gondolták, hogy a tűzijáték elengedhetetlen kellék a bulizáshoz. Ha az ilyenfajta szilveszterezés a következő években megismétlődik, akkor Európa egyik legkülönlegesebb vadlúd telelőhelye szemünk láttára fogja elveszteni rangját és varázsát. Ráadásul a durrogtatás nem csupán a madarakat, más vadonélő állatokat, illetve a házikedvenceket is megzavarja – hívja fel a figyelmet az MME Komárom-Esztergom Megyei Helyi Csoportja.

Cikkajánló