Sportcentrum helyett természetvédelem a Normafán

Tegnap napvilágra került a Normafa tervezett átalakításainak környezetvédelmi hatásvizsgálata. A civil szervezetek és a helyben élő emberek véleményét is figyelembe véve a kerületi önkormányzat a természeti értékeket megőrző tájrehabilitáció mellett döntött.

Szerző:
WWF/Turista Magazin
Fotó:
Nagy Dávid
2015. január 19.

Tegnap napvilágra került a Normafa tervezett átalakításainak környezetvédelmi hatásvizsgálata. A civil szervezetek és a helyben élő emberek véleményét is figyelembe véve a kerületi önkormányzat a természeti értékeket megőrző tájrehabilitáció mellett döntött.

A WWF Magyarország az elmúlt másfél évben önkéntesek bevonásával segített a Normafa természeti értékeinek felmérésében, valamint több egyeztetés illetve terepbejárás során adott hangot szakmai álláspontjának. "A párbeszédre való nyitottság és a felelős döntéshozatal jeleként értékeljük, hogy érveinket az Önkormányzat figyelembe vette a tervek előkészítése során." - mondta el Gálhidy László, a WWF Magyarország erdővédelmi programvezetője.

 

A XII. kerületi Önkormányzat sajtótájékoztató keretében mutatta be a budai Normafa környékére elkészített Natura 2000 hatásvizsgálat eredményeit. A neves szakemberek bevonásával elkészült tanulmány a terület országosan is kiemelkedő természeti értékei mellett rávilágít a legfontosabb veszélyeztető tényezőkre - többek között a becserjésedésre, a szárazodásra, illetve az intenzív emberi jelenlét hatásaira.

 

 

A fejlesztés során alapvető elv a "kevesebb több"

 

Pokorni Zoltán polgármester hangsúlyozta a Hegyvidékhez tartozó Normafa egyedülálló értékeit, amelynek fejlesztése során alapvető elv a "kevesebb több". Elmondta, hogy az elmúlt másfél évben - többek között a zöld civil szervezetekkel - történt egyeztetései után elvetették a jelentős beavatkozásokkal járó fejlesztések koncepcióját. Nem épül a jövőben ülőlifttel támogatott és hóágyúzott sípálya a Harang-völgyben, illetve téli-nyári bobpálya sem lesz a Normafán. Helyette a terület élőhelyeinek helyreállítása, az építészeti műemlékek megmentése és a gyalogos turizmus céljait szolgáló infrastruktúra korszerűsítése kerül a fejlesztés középpontjába. Az úthálózat átalakításával a terület több irányból is jobban megközelíthető lesz, ami csökkenti a Normafa egyes részeinek túlterheltségét.

 

"Elismerésre méltó pozitív fordulatnak tartjuk, hogy a korábban felmerült sportcentrum fejlesztés helyett a természetvédelem és a hagyományos természetjárás szempontjai kerületek előtérbe" - mondta Gálhidy László. "A Normafa élővilága, tájképi értékei országosan is egyedülállóak, amelynek kezelése nagy felkészültséget kívánó, összetett feladat. Egyetértünk azzal is, hogy az Önkormányzat az erdők kezelésében a Pilisi Parkerdő által bevezetett ún. szálaló gazdálkodást kívánja folytatni, illetve az erdei élővilág számára létfontosságú holt faanyag egy része is a területen maradhat. Szintén indokoltnak tartjuk a gyepterület szakszerű kaszálásának újbóli rendszeresítését - foglalta össze a programvezető.

 

A WWF Magyarország bízik abban, hogy a Normafa rehabilitációja a város és a természet együttélésének iskolapéldája lesz, európai szinten is.

Kapcsolódó cikkek:
Látogatható és lezárt területek a Pilisi Parkerdő területén
Jelentős a jégkár hegyvidékeinkben

 

Cikkajánló