Stratégiai megállapodás

Szövetségünk aláírta a Nemzetgazdasági Minisztériummal a jogszabályok előkészítésében való részvételről szóló stratégiai partnerségi megállapodást.

Szerző:
forrás: kormany.hu
Fotó:
kormany.hu
2013. november 11.

Szövetségünk aláírta a Nemzetgazdasági Minisztériummal a jogszabályok előkészítésében való részvételről szóló stratégiai partnerségi megállapodást.

Ez a hétvége sem telt eredménytelenül Szövetségünk életében. Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) - nagyra értékelve a turizmus és vendéglátás területen végzett szakmai és érdekképviseleti munkájukat - öt szervezettel, köztük a Magyar Természetjáró Szövetséggel, stratégiai megállapodást kötött a jogszabályok előkészítésében való részvételről. A megállapodásokat a tárca részéről - Varga Mihály miniszter megbízásából - Dr. Horváth Viktória turizmusért felelős helyettes államtitkár, a Magyar Természetjáró Szövetség részéről Garancsi István elnök írta alá.

 

A stratégiai partnerségi megállapodások annak érdekében jöttek létre, hogy olyan jogszabályok szülessenek, amelyek alkalmasak arra, hogy biztosítsák a szállodákkal, falusi szálláshely szolgáltatással, természetjárással, a magyar gasztronómiai kultúrával valamint a fürdőkkel és az egészségturizmussal összefüggő szolgáltatások kiegyensúlyozott, tartós fejlődését. A megállapodások lehetőséget adnak arra, hogy a szövetségek részt vegyenek a szabályozási koncepciók előkészítésében, amelyek megalapozzák az említett területek fejlesztési céljait is magában foglaló jogszabályokat, illetve a jogszabálytervezeteket.

 


Mivel a széleskörű társadalmi egyeztetés a jó állam alapvető ismérve, az NGM a szövetségek tapasztalatait figyelembe veszi a jogalkotás során. Ha az érintett társadalmi réteg részt vesz az adott jogszabály-előkészítésben, akkor az garancia a jogszabályok megfelelő átültethetőségére, alkalmazására.


A nyilvános sajtóeseménnyel összekötött aláírási alkalmon elhangzott, hogy: „a Magyar Természetjáró Szövetséggel a stratégiai partnerségi megállapodás megkötésére a természetjárással összefüggő feladatok megoldását elősegítő, a túrázáshoz kapcsolódó szolgáltatások fejlesztését szolgáló jogszabályok kialakítása érdekében kerül sor. A megállapodás hozzájárul, hogy a természetjárás fejlesztési céljait is magába foglaló jogszabályok, illetve a jogszabálytervezetek megalapozását szolgáló szabályozási koncepciók előkészítésében a Szövetség részt vegyen.”

 

Jogszabályok előkészítésében való részvételről szóló stratégiai partnerségi megállapodás
(letölthető pdf formátumban)

Cikkajánló