Szabadon engedték a szemlencseficamos baglyot

A macskabaglyot elütötték tavaly év végén Sajtoskálon, és bár szerencsére csontjai nem törtek, a bal szeme csúnyán megsérült. Mostanra gyógyult meg.

Szerző:
Forrás: Órségi Nemzeti Park Igazgatóság / Ottó Erzsébet
Fotó:
Erdő-Tóth Zsófia / ŐNPI
Szombathelyi Állatkórház
2018. augusztus 30.

A macskabaglyot elütötték tavaly év végén Sajtoskálon, és bár szerencsére csontjai nem törtek, a bal szeme csúnyán megsérült. Mostanra gyógyult meg.

A magatehetetlen madarat először a Szombathelyi Állatkórházban vizsgálták meg, ott derült ki, hogy mi a gond a szemével. Az állat látását csak műtéti beavatkozással lehetett helyrehozni - írja az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság a weboldalán. Ezt több hetes kezelés követte a kőszegi Madárvédelmi Mentőközpontban, teljesen augusztus elejére épült fel, akkor engedték vissza a természetbe. A beavatkozást a Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont natúrboltjában kapható egyedi támogatói képeslapok értékesítéséből finanszírozták.

 

 

A szerencsétlenül járt macskabagoly szemvizsgálat közben a Szombathelyi Állatkórházban (balra), és felépülés után (jobbra)


A mentőközpontba sokszor érkezik bejelentés út mellett talált, elgázolt madarakról. A probléma, hogy az utak mentén elszóródott takarmányra összegyűlnek a rágcsálók, azok pedig odavonzzák a rájuk vadászó madarakat, főleg a baglyokat.

 

A szabadon engedés pillanata 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Egy év kellett a kuvikoknak, hogy kiheverjék a ragasztót

A kis pelyhesek gyorsan cseperednek füleskuvikéknál

Füleskuvik bukkant fel a Wenckheim-kastély parkjában

Sérült uráli baglyot mentettek az edelényi rendőrök

 

Cikkajánló