Szavaló telefont avattak az erdő szélén

Ha Pilisszentlászlónál járva látsz egy nagy, piros telefont, feltétlenül emeld fel a kagylót.

Szerző:
Index/Hív az erdő Facebook
Fotó:
Facebook / Hív az erdő
2019. október 8.

Ha Pilisszentlászlónál járva látsz egy nagy, piros telefont, feltétlenül emeld fel a kagylót.

Az Index szúrta ki, hogy a hétvégén egy nyilvános telefont állítottak fel Pilisszentlászlón a faluból kivezető Országos Kéktúra útvonalán. A kagylót felemelve beszélni nem lehet, viszont verseket hallgathatunk: Reményik Sándor, Grecsó Krisztián, Áprily Lajos költeményei csendülnek fel, vagy éppen egy részlet a Bhagavad-gítából.

 


A Hív az erdő néven futó projekt Facebook-oldalán részletesen nyomon lehet követni a munkafolyamatot a szereléstől a tesztüzemig és a kihelyezésig. „A történet itt kezdődik: egy régi nyilvános telefonnal - családi örökség -, amit évek óta pakolgattunk csak jobbra-balra, kidobni nem akartuk, használni meg már nem lehet. Egyszer csak beugrott egy ötlet: tegyük ki az erdőbe, hogy aki megtalálja és felveszi a kagylót, meghallgathasson egy verset. Oké, de hogyan fog ez működni? Két vonalon indítottuk el a munkát: a telefont működésre kell bírni, és vers felolvasásokat kell szerezni!” - áll az első posztban.


A végeredmény pedig ez lett:
 

 

Ahogy az alkotók írják, a céljuk, hogy új jelentést adjanak hasznavehetetlen tárgyaknak, csökkentsék a hulladékot, védjék a környezetet, és mindemellett élményt is szerezzenek, meghökkentsenek, szórakoztassanak. Kíváncsiak vagyunk, lesz-e következő projekt.


Mindenesetre az ötlet nem teljesen új a nap alatt: néhány éve már áll Remeteszőlősön egy telefonfülke, amiben Örkény-egyperceseket lehet hallgatni.

 

Kapcsolódó cikkünk:

Szurdok a város szélén

 

Cikkajánló