Százéves lett a Vaskapu-hegyen álló menedékház

Április 26-án ünnepelte a Pilisi Parkerdő Zrt. és a Magyar Turista Egyesület Esztergomi Osztálya a Brilli Gyula Menedékház fennállásának 100 éves évfordulóját.

Szerző:
Pilisi Parkerdő Zrt.
Fotó:
Willy
Pilisi Parkerdő Zrt.
2014. május 1.

Április 26-án ünnepelte a Pilisi Parkerdő Zrt. és a Magyar Turista Egyesület Esztergomi Osztálya a Brilli Gyula Menedékház fennállásának 100 éves évfordulóját.

Az időjárás nem fogadta éppen a kegyeibe az ünneplőket, de a szemerkélő eső ellenére is sokan gyűltek össze a menedékház előtt, ahol beszédet mondott Zambó Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója és Kassai Kálmán, az MTE Esztergomi Osztályának elnöke. Az ünnepségen jelen voltak a turistaegyesület esztergomi osztályának tiszteletbeli tagjai, mellettük pedig a névadó Brilli Gyula egész családja is fejet hajtott a nagy előd előtt - még az dédunokák is ott sorakoztak a díszes emléktábla és koszorú alatt.

 

A tulajdonos Pilisi Parkerdő Zrt. 2011-ben kezdett bele a közkedvelt turistaház teljes körű felújításába, átépítésébe és kibővítésébe, aminek során alapvető cél volt az épület eredeti rendeltetési funkcióinak visszaállítása, az üzemeltetésnél pedig a természeti értékek védelme. A munkálatok 2012 decemberében értek véget, azóta a megszépült Brilli Gyula Menedékház ismét várja a túrázókat és a bicikliseket. A 100 éves ház napjainkban kínált szolgáltatásai, programjai megtekinthetők az erdőgazdaság honlapján.

 

 

2013-2014-ben a Pilisi Parkerdő Zrt. több turistaszállást is felújított a térségben. Az összesen 200 millió forint költségvetésű program keretében megújult a Som-hegyi Turistaház, a visegrádi Mogyoró-hegyi tábor, valamint a Kő-hegyi Menedékház Szentendrén. Május végére pedig elkészül Pilisszentlélek mellett a Fekete-hegyi Kulcsosház is.

 

 

Brilli Gyula (1866 - 1931)

Kép
Az Esztergomi Turista Egyesület egykori vezetője. Az 1900-as évek elején az esztergomi turistaélet legfőbb motorjává, hajtóerejévé vált, és a turistaegyesület egyik alapítója volt.

 

Tevékeny szerepet vállalt a ház megépítésében és kétszeri kibővítésében. Munkásságát még életében elismerték.

 

Az iránta érzett hála és köszönet szép példája, hogy 1927. május 26-án emléktáblát avattak a tiszteletére a Vaskapu-hegyi menedékház falán, később pedig róla nevezték el a házat.


 

Kapcsolódó cikkeink:

Megújult a Som-hegyi Turistaház a Pilisben

Felújították a Mogyoró-hegyi tábor fogadóépületét

Kettős ünnep egy lobogó alatt

Újjászületik a Fekete-hegyi Kulcsosház 

Cikkajánló