Szentgáli-tiszafás

A Bakony lejtőin bújik meg hazánk egyik különleges erdeje, a Szentgáli-tiszafás, melyet több mint fél évszázada nyilvánítottak védetté.

Szerző:
Turista Magazin
2022. március 8.

A Bakony lejtőin bújik meg hazánk egyik különleges erdeje, a Szentgáli-tiszafás, melyet több mint fél évszázada nyilvánítottak védetté.

A Bánd melletti Szentgál község külterületén, a Miklós Pál-hegy oldalában található ez a különös hangulatú erdőség, amelyben a tiszafa legnagyobb természetes hazai állományát csodálhatjuk meg.

Ennek a fának a sajátossága, hogy rendkívül lassan növekszik, viszont matuzsálemi kort is megélhet.

A több száz éves példányok sem ritkaságok, de Skóciában ismernek több ezer éves tiszafát is. Ráadásul majdnem minden része mérgező, kivéve a termését borító piros magköpeny. Így nem meglepő, hogy a Harry Potter-sorozatban Voldemort nagyúrnak a pálcája is tiszafából készült.

Ez a fa extrém módon bírja a megpróbáltatásokat, nem törik, hanem hajlik, akár a földig is. A Szentgáli-tiszafásban is láthatunk ilyen öreg, göcsörtös, ide-oda csavarodó törzsű, ágú egyedeket, elvarázsolt meseerdő hangulatát kölcsönözve a rengetegnek. A védett területet egy 9 állomásos tanösvényen fedezhetjük fel, célszerű Bándról indulni. Bakonyi tiszafás túratippünkért kattints ide.

Márciusban van az erdők világnapja, ennek alkalmából a hónap folyamán mindennap bemutatunk nektek egy szép és érdekes fát Magyarország területéről. Holnap jön a következő! Az eddigieket itt találod.


Cikkajánló