Hírek

Szerencsehozó túracélpontok Magyarországon

Nem kell külföldre utaznunk azért, hogy különleges, szerencsét hozó helyeket látogassunk meg: Magyarország is bővelkedik olyan úti célokban, melyekről azt tartja a néphit, hogy az oda elzarándokolókat Fortuna hamarosan a kegyeibe fogadja. Ha szerencsére vágysz, és szeretsz a természetben kikapcsolódni, érdemes útba ejtened a következő látnivalókat. 

Szerző:
Szerencsejáték Zrt.
Fotó:
Panoramio / t.mam
Gulyás Attila
Szatmári Zoltán
Panoramio / Baumann József
2017. április 3.

Nem kell külföldre utaznunk azért, hogy különleges, szerencsét hozó helyeket látogassunk meg: Magyarország is bővelkedik olyan úti célokban, melyekről azt tartja a néphit, hogy az oda elzarándokolókat Fortuna hamarosan a kegyeibe fogadja. Ha szerencsére vágysz, és szeretsz a természetben kikapcsolódni, érdemes útba ejtened a következő látnivalókat. 

1. Kirándulás egy vulkán belsejében - Hegyestű

 

 

A Káli-medence keleti peremén emelkedik a Hegyestű 337 méter magas vulkáni kúpja, amelynek belső szerkezetét bazaltbánya tárja fel. E földtani képződményt hazánk egyik legkülönlegesebb, energiát áramoltató gócpontjának tartják. Évszázadok óta keresik fel kikapcsolódásra, energiaharmonizálásra vágyó zarándokok. Kisugárzásának gyógyító és nyugtató hatást tulajdonítanak. Legendás gyógyulások történeteivel ugyan nem büszkélkedhet a Hegyestű, de gyönyörű panorámával a Káli-medencére viszont igen, és a csúcsra felérve valóban frissebbnek, erőteljesebbnek érezhetjük magunkat. A közelben lévő, szépen helyreállított bányaépületekben geológiai és bazaltbányászati állandó kiállítás látogatható.

Túratipp
Kerékpáros túra: Monoszló - Hamuházi-forrás - Csicsói erdei iskola - Nagyvázsony - Mencshely - Óbudavár - Szentjakabfa, Balatoncsicsó - Szentantalfa - Tagyon - Hegyestű Geológiai Bemutatóhely - Monoszló. Táv: 39 km.

 

2. Bazaltba zárt szerelem - Rózsa-kő

 

 

A badacsonyi legenda szerint a Rózsa-kövön való ücsörgés jó hatással van a szerelmi életre. Aki tesztelni szeretné az asztalszerű bazalttömb varázserejét, az látogasson el Badacsonytomajba. A Kisfaludy-ház közelében található Rózsa-kő Szegedy Rózáról kapta a nevét, akiről a szóbeszéd úgy tartja, sokszor órákon át üldögélt rajta szerelmével, Kisfaludy Sándorral. Ehhez kapcsolódik a néphagyomány is: azok a szerelmesek, akik egymás kezét fogva, háttal a Balatonnak leülnek a kőre, egy éven belül egybekelnek. De aki magányos, annak is bejöhet a hely, hiszen ha egy lány ül rá, és szerelmére gondolva felsóhajt, attól kezdve választottja szíve csakis érte fog dobogni.

 

Panoráma a Ranolder-kereszttől

 

Túratipp
Badacsony, Kisfaludy-ház - Rózsa-kő - Bujdosók lépcsője - Tördemici kilátóhely - Ranolder-kereszt - Páholy - Kisfaludy-kilátó - Kőkapu - Kuruc körút - Kisfaludy-ház. Táv: 7 km.

 

3. A csend hangjai - Majki kolostor

 

 

A Vértesben, az Oroszlányhoz közeli Majkpusztán áll a kamalduli szerzetesek különleges kisugárzású egykori kolostora. A némaságba burkolózó remeték 250 évvel ezelőtti életének csendjét és nyugalmát tapasztalhatjuk meg, ha ellátogatunk a hatalmas fákkal és fallal körülvett barokk, felújított műemlékegyütteshez, amely 17, mértani rendben felépített cellaházból és templomtoronyból áll. A szép természeti környezetben lévő kolostorban közel tíz, puritánul berendezett, szállássá átalakított cellaház várja a világ zajától elvonulni vágyó, a természet csendjében megnyugvást kereső turistákat.

 

Túratipp
Oroszlány vasútállomás - evangélikus templom - Majkpuszta, majki remeteség - Majki-erdő - Csúcs-dűlő - Vértessomló. Táv: 6,8 km. Jelzések: piros sávjelzésen Majkpusztáig, onnan kitérő a sárga sávon a Bányászati Múzeumig, majd vissza Majkpusztára, ahonnan a tó gátjánál a piros jelzésen végig Vértessomlóig.

 

4. Jószerencsét-forrás a Mecsekben

 

 

Az akár szerencsét is hozó forrás a Közép-Mecsekben, a hasonló nevű Jószerencsét vadászház közelében található, és leggyorsabban a P+ jelzésről leágazó PO jelzésen érhető el. Az eredeti merítős forrást bányászok foglalták 1962-ben. A miocén homokos képződményekből származó rétegvíz tör itt a felszínre, a forrás vízhozama 1-6 liter/perces értékek között mozoghat. A kirándulás során friss forrásvízzel olthatjuk szomjunkat, a közeli vadászház padjainál pedig meg is pihenhetünk. Az 1990-es évekre sajnos teljesen elhanyagolódott a forrás és környéke, már-már feledésbe merült, ám 2016-ban szépen felújították.

 

Túratipp
Árpádtető - Erzsébet út - Jószerencsét-forrás - Kálmán-forrás - Barátság-forrás - Tripammer-fa - Zsolnay-kút - Bokor-forrás - Rigó-kút - Árpádtető. Táv: 12 km.

 

Okoslottó alkalmazás

Az egész napos túrázásra vállalkozók, frissen szerzett mázlijukat rögtön próbára is tehetik a Szerencsejáték Zrt. Okoslottó alkalmazásával, mellyel bárhol is vannak, megtehetik kedvenc számaikat.

Az Okoslottó alkalmazáson belül lehetőséged van:
• fogadni szerencseszámaidra, vagy mobilod megrázásával a véletlenre bízni azokat,
• elmenteni kedvenc számaid, hogy azok mindig kéznél legyenek,
• értesítést kapni a legújabb nyerőszámokról,
• egy gombnyomással akciós szelvényt feladni,
• értesülni a legfrissebb akciókról és hírekről.

 

(X)

 

 

Cikkajánló