Öt ütős könyv nyaraláshoz

Nyáron remélhetőleg több idő jut pihenésre, szórakozásra, de talán arra is, hogy elgondolkodjunk a dolgok állásán. Újabb szerkesztőségi könyvajánlónkban egyaránt megtalálható a derűs országjárás, útikönyv a Duna szerelmeseinek, de a klímakatasztrófához kapcsolódó, budapesti vonatkozású disztópia is. Ismét személyes könyvajánló következik.

Szerző:
Szigeti Ferenc Albert
2021. július 3.

Nyáron remélhetőleg több idő jut pihenésre, szórakozásra, de talán arra is, hogy elgondolkodjunk a dolgok állásán. Újabb szerkesztőségi könyvajánlónkban egyaránt megtalálható a derűs országjárás, útikönyv a Duna szerelmeseinek, de a klímakatasztrófához kapcsolódó, budapesti vonatkozású disztópia is. Ismét személyes könyvajánló következik.

Első két könyvajánlónkban olyan könyveket válogattunk ki, amelyek különleges módon ragadják meg a természethez-, illetve a környezetünkhöz való kapcsolódást, s amelyek felfedező lelkületű olvasóinknak mindenképpen inspirálók lehetnek. Olyan könyveket, amelyeket szerkesztőségünk tagjai újra és újra levesznek a polcról.

Hasonlóan a korábbiakhoz, a mostani, szintén nagyon személyes válogatásunkban is van régebben írt, szerintünk örökbecsű úti- és hegymászókönyv, Magyarországra, de annak tágabb térségére fókuszáló mű is, sőt, még városi kalandozás is. Ezt a mostani válogatást annak aktualitása teszi különlegessé. A Dunával kapcsolatos útkönyv a Nemzetközi Duna-nap miatt is érdekes, a Budapesti fák című könyv a városi zöldinfrastruktúra körül a napokban kialakult méltatlan vita megítélése szempontjából is adhat újat, míg a Szárazság az irodalom eszközeivel tereli a figyelmet a klímaváltozás kellemetlen igazságára.

1. Nick Thorpe: A Duna - Utazás a Fekete-tengertől a Fekete-erdőig

A Nemzetközi Duna-nap kapcsán külön aktuális ez az izgalmas útkönyv. A BBC kelet-közép-európai tudósítója már évtizedek óta itt él Budapesten, a Dunáról szóló könyvét pár évvel ezelőtt írta, de tavaly a könyv alapján egy sorozat is készült, amit a Spektrum mutatott be. A szerző utazása a Duna-deltában indul, nyugatra tartva nemcsak a tájról, de annak történetéről és az ott élő emberekről is mesél. Izgalmas útikönyv, nemcsak a Duna szerelmeseinek. (Tóth Judit)

2. Jon Krakauer: Álmok az Eigerről – Az ember és a hegy találkozása

Merőben más világba kalauzol el minket a híres hegymászó és író könyve. Egyáltalán nem klasszikus hegymászó könyv ez, hiszen a benne található, esszészerű írások egy-egy olyan ember portréját rajzolják meg, akinek élete és szenvedélye a hegy. Ne csak az életüket kockáztató hegymászókra gondoljunk! Az író bemutatja például azt a matematika professzort, aki nem függetlenül matematikus észjárásától kitalálta a bulderezést, vagy azt a természetjárót, aki feltalálta a kanyoningot (kanyonjárást), mint a természetjárás egy új változatát. Hihetetlenül izgalmas, letehetetlen könyv, egyáltalán nem csak hegymászóknak. (Szigeti Ferenc Albert)

3. Viczián Zsófia: Budapesti fák

Újabb vágás, újabb nagy ugrás térben és időben. A Budapesti fák című könyv egy különleges várostörténet, amelynek főszereplői sokat megélt, idős fák. A könyv azonban nemcsak a fákról szól, rajtuk keresztül e csodálatos város elmúlt kétszáz évét is megismerhetjük. Viczián Zsófia először a Pest-Buda.hu várostörténeti blogon kezdett el a főváros nevezetes fáiról írni, majd ahogy egyre több és több fát ismert meg, lassan könyvvé kerekedett történet. Különleges könyv, nem csak budapestieknek! (Tóth Judit)

4. Bächer Iván: Ruccanások

Ez a kedvenc könyvem a sajátos stílusú írótól. Rendhagyó turisztikai, anekdotázó leírásaiban többek között Londonba, Rómába, de Selmecbányára, vagy éppen Székelyföldre utazunk, és a kifejezetten kedves és érdekes kulturális-gasztronómiai kalandozások közepette nemcsak más népek életébe és kultúrájába pillanthatunk be, de tűpontos társadalmi meglátásokat is kapunk. És megtudhatjuk azt is, mi az óriási különbség aközött, ha az ember vonaton, vagy éppen távolsági buszon utazik országot látni. (Szigeti Ferenc Albert)

5. Rojik Tamás: Szárazság

Végül egy súlyos darab és ismét Budapest. A könyv a 2050-es években játszódik, amikor is a globális klímaváltozás miatt alig van már víz Budapesten, az emberek szigorú korlátozások mellett élik életüket. Ahogy fogy a víz, úgy nő az izgalom. De szerencsére nem csak a baljós és egyáltalán nem elrugaszkodott jövőkép borzasztó izgalma: a könyv főhőse Dani, aki egy közös munka kapcsán beleszeret osztálytársába, Anikóba és a könyv kettőjük történetét meséli el. Mint akármelyik disztópia, ez sem könnyű olvasmány, de nagyon fontos, hogy az irodalom a maga eszközével is változást ösztönözzön.

Cikkajánló