Hírek

Szerzetesi gasztro a majki remeteségben

A Vértes északi lábánál elhelyezkedő, tavaly megújult kolostoregyüttes augusztus 13-tól új érdekességgel várja a látogatókat. A Szerzetesek asztalánál című kiállításon megtudhatod, hogyan lesz a borból misebor, miben különbözik a refektórium egy hagyományos ebédlőtől, és hogy mi az a hemina.

 

Szerző:
Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ
Fotó:
Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ
2016. augusztus 10.

A Vértes északi lábánál elhelyezkedő, tavaly megújult kolostoregyüttes augusztus 13-tól új érdekességgel várja a látogatókat. A Szerzetesek asztalánál című kiállításon megtudhatod, hogyan lesz a borból misebor, miben különbözik a refektórium egy hagyományos ebédlőtől, és hogy mi az a hemina.

 

Fotó: Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ
Fotó: Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ

 

Kenyér, olaj, méz, sajt, sör, bor, gyógytea, likőr: a hétköznapok során eszünkbe sem jut, hogy ezek miképpen kötődnek a szerzetesrendekhez, pedig sok ételünk és italunk készítési módja és elterjesztése nekik köszönhető.

 

A szerzetesek a kolostorkertekben zöldséget, gyümölcsöt, fűszer- és gyógynövényeket is termesztettek. Asztalukra gyakrabban böjti ételek, ünnepekkor különleges finomságok kerültek. A szakács testvérek az idők során nemcsak a közösségre, hanem szegények és betegek sokaságára is főztek.

 

Fotó: Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ
Fotó: Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ

 

A majki remeteség dísztermében nyíló kiállításon a látogató megismerheti például a bor hétköznapi és szakrális használatát is, apró „titkaival” együtt. Milyen feltételeknek kell teljesülniük, hogy a bor misebor lehessen? Miért jeleníti meg a katolikusoknál Krisztus vérét fehér bor? Mióta Szürkebarát az Auvergnat gris? Vajon mit takar az a titokzatos mértékegység, amelyet Szent Benedek rögzít máig érvényes regulájában: „legyen elég minden szerzetesnek napi egy hemina bor”? Kiderül az is, milyen szerepük volt a szerzeteseknek a paprika hazai elterjesztésében; hogyan vált a ferencesek patikaszeréből a legmagyarabb fűszerré.

 

Fotó: Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ
Fotó: Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ

 

A kiállítás nemcsak a kolostori életben fontos ételeket-italokat és történetüket mutatja be, hanem azt is, hogy hol, hogyan, milyen szabályok szerint élnek a szerzetesek, mi a monostor, a kolostor, a rendház, mit jelent a regula, miben különbözik a refektórium egy hagyományos ebédlőtől.

 

A tablók és tárgyak mellett számos érdekes könyvet és más írásos dokumentumot csodálhat meg a látogató: kéziratos szakácskönyvek, konyhakönyvek, számadáskönyvek mesélnek a monostorok hétköznapjairól.

 

A kiállítás 2016. augusztus 13-tól 2016. október 31-ig látható a majki kamalduli remeteség dísztermében.

 

 

Ha a kolostorba készülsz

Nyitvatartás

 

Április 1. és október 31. között: hétfő kivételével naponta 10-18 óráig, kizárólag tárlatvezetéssel, minden egész órában
November 1. és április 1. között: hétfő kivételével naponta 10-16 óráig

 

Megközelítés: Budapest és Győr felől az M1-es autópályán a környei leágazásnál kell letérni, majd Oroszlány irányába haladni. Hamarosan felbukkan a Majk-tábla.

 

További információ: majkikolostor.hu; majk.hu

 
 

 

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

A némaság kolostora

Megszépült a majki kamalduli remeteség kolostora

 

 

Cikkajánló
Miben segíthetünk?