​Szuperhold fog világítani ma éjjel felettünk

Nem elég, hogy telihold alakult ki, még közel is van hozzánk a Hold.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép)
2021. május 26.

Nem elég, hogy telihold alakult ki, még közel is van hozzánk a Hold.

A csillagászok egy része ugyan ki nem állhatja a „szuperhold” kifejezést és a körülötte kialakult felhajtást, az viszont tény, hogy ha a holdpálya Földhöz legközelebbi pontján következik be a teliholdfázis, akkor nagyobbnak és fényesebbnek látszik a Hold. Egy „átlagos” teliholdhoz képest mintegy hét százalékkal láthatjuk nagyobbnak a Föld körül keringő égitestet, míg a fényessége 16 százalékkal lehet erősebb.

Ez a szuperhold jelenség lesz megfigyelhető ma éjjel felettünk is, amire legutóbb februárban volt példa, de mivel egy eltérő gyakoriságú egybeesésről van szó, előfordulhat olyan év is, amikor egyszer sem alakul ki. A lényeg a lényeg, hogy ma éjjel használjuk ki a felhőmentes időjárást, az évszaknak már-már megfelelő meleget, és nézegessük egy kicsit a felettünk ragyogó teliholdat, hiszen ennél közelebb már nem jöhet hozzánk.

Amíg mi a szokottnál is fényesebb Holdban gyönyörködhetünk, addig a Föld számos más pontjáról (pl. Ausztrália, Új-Zéland) holdfogyatkozás is megfigyelhető lesz. Aki nem szeretne erről lemaradni, az alábbi élő közvetítésen keresztül követheti nyomon a jelenséget.


Cikkajánló