Tarolt a havasi cincér Az Év Rovara szavazáson

Az idei év rovara összesen 5680 voksot zsebelt be. A másik két jelölt, a magyar tarsza és a kis Apolló-lepke labdába sem rúghatott a havasi cincér mellett.

Szerző:
mttmuzeum.blog.hu
Fotó:
123rf.hu
2019. január 2.

Az idei év rovara összesen 5680 voksot zsebelt be. A másik két jelölt, a magyar tarsza és a kis Apolló-lepke labdába sem rúghatott a havasi cincér mellett.

Az Év Rovara kampány idén is azzal a céllal indult, hogy felhívják a figyelmet egy-egy fajra, illetve a rovarok védelmére és az élővilágban betöltött szerepükre. A mostani három jelölt mind közösségi jelentőségű faj volt. A magyar tarsza 1669, a kis Apolló-lepke pedig 1322 szavazatot nyert el, így a havasi cincér fölényesen győzött a Magyar Rovartani Társaság versenyén.

 


„A havasi cincér Európa déli részén (a Kantábriai-hegységtől a Kaukázusig és az Urál déli részéig), illetve Törökországban él” - olvasható a Magyar Természettudományi Múzeum blogján. „Magyarországon a Dunántúli- és az Északi-középhegységben, valamint a Mecsekben honos, és sok helyen gyakori. Megtalálható a Dunántúli-dombság egyes magasabb részein is.”


A havasi cincér hazánkban védett faj, természetvédelmi értéke 50 000 forint. Veszélyt jelentenek rá a nagyobb tarvágások, a kidőlt, sérült, beteg fák eltávolítása, és az, amikor a nyár elejéig letermelt faanyagot sokáig az erdőben, erdőszélen hagyják, hiszen ilyenkor a cincérek ide petéznek, a peték pedig aztán az elszállítással elkerülnek az élőhelyről.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Ringbe szállt a lepke, a szöcske és a cincér

Szórványban és nesztelenül - magyar tarsza

Egy kérész csodálatos átváltozása 2 percben

Cikkajánló