MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2018.06.07. 15:00,   Szöveg: TM,   Fotó: facebook.com / Király Mariann

Egy kérész csodálatos átváltozása 2 percben – videó

Hihetetlen szerencséje volt Mariannak, akinek a Tisza-parti üldögélés közben egy kérész szállt a combjára, és közelről nézhette végig az átalakulást, amit fel is vett videóra, és megosztott a Facebook-oldalán. 

A felvételen közelről láthatod egy tiszavirág átalakulását, egészen az elrepülés pillanatáig.

 

 

Ha szerencséd van, te is meglesheted ezt a csodálatos jelenséget a Tisza és mellékfolyóin. A tiszavirág Európa legnagyobb testű kérészféléje, és általában június első felében látványos násztáncba kezd. A pontos dátumot csak saccolni lehet, mert a rajzás időpontja nincs kőbe vésve, a vízállás és az időjárás függvényében változhat, és rövid ideig tart. A jelenség az alkonyati órákban éri el a csúcspontját, amikor több tíz- vagy akár százezres nagyságrendben röpködnek a víz felett a tiszavirágok. Idén is több nemzetipark-igazgatóság szervez szakvezetéses tiszavirágrajzás-megfigyelő túrát. A Körös–Maros Nemzeti Park programjáról itt, a Kiskunsági Nemzeti Park programjáról itt, a Hortobágyi Nemzeti Park tiszavirágzás túráiról pedig itt tájékozódhatsz.

 

Mi a tiszavirág?
A tiszavirág (Palingenia longicauda) a legnagyobb európai kérész; 2,5-3,8 cm-es, a fehér farksertéivel 12 cm hosszú is lehet. A nőstényeknek a hímekhez képest nagyobb szárnyuk és testük van, farksertéi rövidebbek, így gyorsabb repülésre képesek. Egy nőstény általában 7-8000 db petét rak a víz felszínére. A megtermékenyített peték a fenékre süllyednek, kikelnek, majd az aljzatba és a partoldalba fúrják magukat, és az iszap szerves korhadékával táplálkoznak. Az egyedfejlődésük 3 évig tart, s közben kb. 20-szor vedlenek. A kifejlett kérészek három év múltán emelkednek fel a víz felszínére. A tiszavirágok ezután kezdenek el repülni, párosodnak, majd elpusztulnak. A tiszavirág egyedeinek tömeges megjelenését és a folyó fölötti násztáncát hívja a népnyelv tiszavirágzásnak. A rovar védett, természetvédelmi értéke 10 ezer forint egyedenként. Az élő és az elhullott egyedek gyűjtése egyaránt tilos. Bűncselekmény, ha valaki a rovarok telepét felássa, illetve ha jelentős mennyiségű egyedet gyűjt össze. Büntetőjogi kategória az is, ha a rajzásba az elkövető kisgéphajóval szándékosan belehajt, és ezáltal megzavarja, elpusztítja a kérészeket.
 

Kapcsolódó cikkeink:

Tiszavirágrajzás zajlik

Rendőri felügyeletet kapnak a kérészek

 

 


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. május
Orliczki Gábor :
Tekergős az út hazafelé
36. GERECSE 50
Így látták az idei Gerecse teljesítménytúrák résztvevői ezt a borongós, kissé hűvös, húsvét...