Tavaszi egyveleg - Hétvégi programajánló

Leánykökörcsines, madárhangos, duplacsúcsos teljesítménytúrás, ásványbörzés és még sok más érdekes program tőlünk nektek.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Gulyás Attila
Shutterstock
Facebook / Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság
Orbán Zoltán / MME
2016. április 7.

Leánykökörcsines, madárhangos, duplacsúcsos teljesítménytúrás, ásványbörzés és még sok más érdekes program tőlünk nektek.

1. Ͳ Túra

 

Írott-kő kilátó


"Ͳ Túra a Dunántúl csúcsa" szlogennel a Sakura Egyesület idén is megrendezi érdekes című és annál még érdekesebb távú gyalogos és terepfutó túráját. 50 km-es távja nem azonos útvonalon megy oda-vissza, így a résztvevők kétszer másznak fel a Dunántúl legmagasabb csúcsára, az Írott-kőre. Az Ͳ túra gyalogos távjai: 50, 30 és 10 km, terepfutó távjai maraton 42,2 km; félmaraton 21,6 km; negyedmaraton 10,6 km.


Mikor?
2016. április 9.
Hol?
Lukácsháza


Még több infó itt.

 

 

2. Ásványbörze

 


Kíváló program esőnapra, rossz időre: 115 kiállító, tudományos előadások és 3D-vetítések az egyik legnagyobb budapesti helyszínű ásványkiállítás és -vásáron. Sok-sok ásvány, ősmaradvány, drágakő, meteorit, illetve ezekből készült dísztárgyak és ékszerek várnak rád - majd a helyszínen eldöntöd, hogy csak gyönyörködsz vagy vásárolsz is.


Mikor?
2016. április 9-10. 10.00-19.00
Hol?
Budapest, Lurdy-ház

Még több infó itt.

 

 

3. A Kelemen-szék természeti értékei

 


A Fülöpszállás határában található Kelemen-szék igazi szikes tó. A pocsolyákban vöröshasú unka békahadjai fuvoláznak, a parton parti madarak fészkelnek, a vízben récék keresgélnek táplálékot, a gyepeken bivalyok dagonyáznak. Találkozó a Kígyósi csárdánál.

 

Mikor?
2016. április 10. 10.00
Hol?
Fülöpszállás, Székekpuszta

Még több infó itt.

 

 

4. Kökörcsinek és források nyomában

 

 


Jósvafő közvetlen közelében 5 forrás fakad, melyek a hóolvadás után bőven ontják magukból a kristálytiszta karsztvizet. A napsütéses dombokon ekkor már bontja lila szirmait a törékeny leánykökörcsin. A túra hossza: 6 km, időtartama: 3 óra. Előzetes bejelentkezés (legkésőbb április 8-ig) szükséges. Találkozó: Baradla-barlang fogadótérsége.


Mikor?
2016. ápriis 9. 10.00-13.00
Hol?
Jósvafő
Még több infó itt.


 

5. Madárhangos tavasz 

 

 


Április elejére megérkeznek a fülemülék, Európa talán legszebb hangú énekesmadarai. A vezetett túrán kis szerencsével az ágak, nádszálak végére kiülő kékbegy hímek gyönyörű énekét is meghallhatjuk. Láthatjuk a tavasszal sietősebben vonuló költöző madarakat, akiket a párválasztás és a fészekrakás teendői sürgetnek. A nyári ludak már fiókáikat vezetik, a csatornában úszkálva, a gátakon eszegetve figyelhetjük meg őket. 


Mikor?
2016. április 9.
Hol?
Hortobágy, Halastavi Kisvasút indítóállomás

 

Egy kis ízelítő a csalogány hangjából.

Még több infó itt.

Cikkajánló