Tavaszi körkép a turizmusról

Tavaszi körkép a turizmusról címmel tartott sajtótájékoztatót dr. Horváth Viktória, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) turizmusért felelős helyettes államtitkára a Budai Arborétium felsőkertjében.

Szerző:
turistamagazin.hu
Fotó:
Széki Gabriella
2014. március 31.

Tavaszi körkép a turizmusról címmel tartott sajtótájékoztatót dr. Horváth Viktória, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) turizmusért felelős helyettes államtitkára a Budai Arborétium felsőkertjében.

 

500. minősítő védjegy a Szentkozma dombján lévő Faluszéli Tóthék Háza vendégháznak

 

Tájékoztatójában kiemelte, hogy a turizmus a tavalyi rekordév adataihoz képest már idén januárban is nagyon markáns növekedést mutat, hisz a vendégek száma 15,7%-kal, míg a vendégéjszakák száma 13,5%-kal emelkedett a tavalyi év azonos időszakához képest. Az év első két hónapjában a tavalyinál 17%-kal több feltöltés érkezett a továbbra is népszerű SZÉP Kártyákra. A helyettes államtitkár hangsúlyozta, hogy a mostani gyönyörű idő ráirányítja a figyelmet a természetjárásra és falusi turizmusra, így érdemes ilyen úti célokat is választani.

 

 

Turista Magazin a Budai Arborétumban


Horváth Viktória elmondta, hogy az első hónap adatai azt mutatják, hogy a szálláshelyek belföldiektől származó szállásdíj-bevételének növekedése jóval meghaladja a SZÉP Kártya beváltás növekedését. Ez azt jelenti, hogy ezúttal nem csak az utalványforgalom húzta a belföldi turizmust, hanem a hazai vendégek többet szántak utazásra, mint tavaly, és más forrásokat is fordítottak pihenésre. Tovább növekedett a szektor versenyképessége is, és a várakozások szerint ugyanezt fogja tükrözni a február hónap is.
A helyettes államtitkár felhívta a figyelmet, hogy jelenleg 3,6 milliárd forint, még 2012-ben utalt, tehát idén lejáró összeget kell elkölteni 2014. május 31-éig. Minden SZÉP Kártya tulajdonosnak érdemes megtekinteni az egyenlegét, hisz még két hónap van, hogy az összegeket elköltsék.

 

 

dr.Horváth Viktória, a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára


Horváth Viktória az úti cél választás alternatívájaként hívta fel a figyelmet a falusi turizmusra és a természetjárásra is. Kiemelten említette a Bejárható Magyarország programot, amelynek célja, hogy otthon legyünk hazánk minden szegletében. Figyelemre méltónak nevezte a Természetjáró Szövetség munkáját is a fejlesztések terén, nagy eredmény, hogy hamarosan minden harmincadik kilóméternél menedékház, vendégház várja a túrázókat.

A természetjárók kiemelkedő eseményét említette még külön, április 19-én Tatabányáról indul a Gerecse 50 túra, ezt a túraprogramot 1982 óta rendezik meg hagyományosan minden évben.
A falusi turizmus népszerűségéről szólva emlékeztetett, hogy egyre több színvonalas szálláshelyet találni, amelyek kiválasztásában segít a nemzeti tanúsító védjegy rendszer.

 

 

Csizmadia László, a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének elnöke Turista Magazinnal


A Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége (FATOSZ) az elmúlt 3 évben kiemelt figyelmet fordított a nemzeti védjegy megismertetésére, népszerűsítésére, a napraforgós minősítő rendszer egyre ismertebb a tudatos turisták körében, és egyértelmű előnyökkel jár a szálláshelyek számára. Az NGM és a FATOSZ közös célja, hogy a napraforgó egyet jelentsen az ellenőrzött színvonalú, minőségi falusi turizmussal. Az 500. védjegy jogosultja a Faluszéli Tóthék Háza lett Szentkozmadombján, Göcsej szívében. A vendégház tulajdonosai Horváth Viktóriától és Dr. Csizmadia Lászlótól, a FATOSZ elnökétől vették át az 500. védjegytáblát.

 


 

Kapcsolódó cikkünk:

 

Itt a Bejárható Magyarország ProgramHorváth Viktóriával a Turista Magazin márciusi számában olvasható interjú.

Cikkajánló