Tavaszi közlekedés földön, vízen és sínen

Az idei tavasz nem hoz túl sok újdonságot a kirándulók közt népszerű tömegközlekedési vonalakon - sűrűbb, vagy épp ilyenkor induló járatokat annál inkább. Szezonnyitó összefoglalónkból kiderülnek a legfőbb változások.

Szerző:
Gulyas Attila
Fotó:
Gulyas Attila
2018. március 28.

Az idei tavasz nem hoz túl sok újdonságot a kirándulók közt népszerű tömegközlekedési vonalakon - sűrűbb, vagy épp ilyenkor induló járatokat annál inkább. Szezonnyitó összefoglalónkból kiderülnek a legfőbb változások.

Indul a 172. balatoni hajózási szezon

A menetrendi hajózás a Balatonon minden évben hagyományosan húsvétkor kezdődik: idén március 31-én, ünnepélyes keretek között indul az első hajó. Elsőként a népszerű Siófok-Balatonfüred-Tihany és a Badacsony-Fonyód járatok közlekedése indul. Ezekhez először április végén csatlakoznak további hajójáratok, például Szigliget, Révfülöp vagy Balatonföldvár érintésével, míg a legsűrűbb, főszezoni közlekedés, 15 vonalon, több ütemben, július elejére áll be. A minden járatot tartalmazó, részletes, de könnyen áttekinthető menetrend innen tölthető le.


Húsvét hosszú hétvégéjén egyórás sétahajójáratok is indulnak, Siófokról és Balatonfüredről kifejezetten gyerekeknek szóló programokat is kínáló alkalmakkal, míg Keszthelyről a Balaton legöregebb hajójával, az idén 119 éves Kelen motorossal. Ezekről bővebb információ a Balatoni Hajózási Zrt. oldalán olvasható.

Ha minden jól megy, az idei húsvéti hétvégén valóban újraindul a dömösi átkelőhajó


Szintén március utolsó napjától indul első útjára a budapesti Vigadó térről Szentendrére tartó kirándulóhajó, ami április 14-től továbbhalad Visegrádon át Esztergomba. Ezeken a hajókon fedélzeti büfé is várja az utasokat.


A Dunakanyar közepén a Visegrád-Nagymaros-Dömös sétahajók mellett húsvéttól a régóta várt Dömösi átkelőhajó is újra üzemel, amely a Visegrádi-hegység egyik legnépszerűbb kirándulóhelyét köti össze a túlparton futó Budapest-Szob vasútvonal Dömösi átkelés megállójával: vonattal a zsúfolt 11-es utat megkerülve, 49 perc alatt a Nyugati pályaudvarra érkezhetünk.


A hajó a vonatokhoz igazított menetrend alapján, igény esetén indul, amit telefonon lehet jelezni. Pontos információk a Mahart PassNave Kft oldalán.

Sétahajó indul a velencei hajóállomásról

A Velencei-tó kirándulóhajói április első három hétvégéjén még csak egy-egy alkalmi program erejéig futnak ki, 28-tól viszont már Agárdról és Velencéről többször is útra kelnek, az előszezoni menetrend szerint.

Közvetlen buszjáratokkal a természetbe


A Dunakanyar másik népszerű szegletében idén is közlekedik a visegrádi Fellegvár érintésével a Nagy-Villám tövébe érkező közvetlen budapesti buszjárat. Az Árpád-híd autóbuszállomásról délelőtt két alkalommal odafelé, majd délután visszafelé közlekedő, 883-as számú buszok napközben több rövidebb fordulót is teljesítenek Visegrádra, illetve Szentendrére. Szintén elindul a Szentendrét Dömörkapuval összekötő 868-as autóbusz, a tavalyihoz hasonlóan igény alapú rendszerben, a hivatalos megfogalmazás szerint: „amennyiben a járatra érvényes menetjegy a VOLÁNBUSZ Zrt. pénztáraiban az indulást megelőzően legalább 10 perccel megváltásra került”. Mindkét járat a nyári időszámítás idején, azon belül is csak szabad- és munkaszüneti napokon közlekedik.

A nyári időszámítás idejére a Bükk-fennsík déli oldalában hétvégenként végighaladó Eger-Miskolc buszjáratok száma is kettőre nő ünnepnapokon.

A Budapestről egész évben induló, közvetlen távolsági buszok közt sincs nagy változás: továbbra is átszállás nélkül juthatunk el többek közt a Kékestetőre, Bakonybélbe, Hévízre, vagy akár Jósvafőre is.

Több zöld, több zakatolás

Március utolsó hétvégéjén az erdei vasutak többségének közlekedése is fellendül. Ezen a hétvégén, vagy már az előzőn elindult a menetrend szerinti hétvégi közlekedés a Kemencei Erdei Múzeumvasúton, a debreceni Zsuzsivasúton, a Hortobágy-halastavi kisvasúton, Felsőtárkányban, Mesztegnyőn, a Mecsekvasúton, Pálházán, a Vál-völgyi kisvasúton, valamint Szob és Nagybörzsöny között mindhárom, egymáshoz csatlakozó vonalon.


Később, április 12-én indul a zselici Almamelléki kisvasút, április 21-én pedig a Csömödéri kisvasút. A legkésőbbi első járat idén valószínűleg a nagycenki Széchenyi múzeumvasúté lesz, ahol pályafelújítás miatt várhatóan nyár végéig szünetel a forgalom.

Királyrét, végállomás; a jó idő közeledtével hamarosan a hajtánypálya is kinyithat


Mindennapi közlekedés kezdődik Lillafüreden, Királyréten, a gyöngyösi Mátravasút mátrafüredi vonalán és Gemencen, ahol a vonatok egy része ősz végéig ismét érinti a közvetlenül a Duna partján fekvő erdei végállomást.


A budapesti Gyermekvasút április végén áll át heti hatról a hétfőket is magában foglaló hétnapos üzemre, míg a Mátravasút szalajkaházi vonalán idén pályafelújítás miatt szünetel a forgalom. A Dél-Dunántúl két rendhagyó közlekedési rendű kisvasútja közül a kaszói járatok változatlanul egész évben, kedd, csütörtök és szombati napokon indulnak, míg a Somogyszentpál falu tömegközlekedését kiszolgáló Balatonfenyvesi Gazdasági Vasút továbbra is a hét minden napján közlekedik, nyáron sűrített menetrenddel, április 28-án egy egyedi fotós különvonattal.

A kis termetű Bz-motorkocsik a Balaton partján és a Bakonyvasúton egyaránt felbukkanhatnak a mozdonyos szerelvények mellett - csoportokkal érdemes előre bejelentkezni

A kirándulók közt népszerű nagyvasúti vonalak közül a 87-es számú Eger-Szilvásvárad vonalon április elsejével nő kettőről négyre a napi indulások száma, míg a 75-ös számú, Vác-Diósjenő-Drégelypalánk vonalon már március 15-től közlekedik egy hétvégi betétjárat, a budapesti zónázó vonathoz csatlakozva, 09.39-es indulással. A Cuha-völgyi Bakonyvasúton a tavaly bevezetett, Győrből induló hétvégi kirándulóvonat szintén március közepe óta közlekedik. A jó idő beköszöntével fokozatosan sűrűsödnek, majd kerékpárszállító kocsikkal bővülnek a Balaton partján haladó vonatok is.

Cikkajánló