Te is segíthetsz Szinpetri denevérein

A község református templomában évtizedek óta él egy kiemelkedő jelentőségű denevérkolónia, de a körülmények egyre veszélyesebbek.

Szerző:
Greenfo
Fotó:
Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság
Google Maps
2017. december 20.

A község református templomában évtizedek óta él egy kiemelkedő jelentőségű denevérkolónia, de a körülmények egyre veszélyesebbek.

Az épület a fokozottan védett nagy patkósdenevér egyik legfontosabb hazai szálláshelye, de mostanra nagyon rossz állapotba került, az összeomlás szélén áll. Muszáj lenne teljesen lecserélni a gerendázatot, de az is problémát okoz, hogy a tető alatt gyakran túlmelegszik a levegő, ami miatt nagy számban pusztulnak a denevérek - számol be a Greenfo.hu.

 


Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság és a helyi gyülekezet összefogott, hogy közösen keressenek pénzügyi forrásokat. A denevérek védelméhez szükséges összeg nagyjából 80%-át már sikerült az igazgatóságnak pályázaton megnyernie, a védelmi projekt azonban nem engedi meg a műemléki tervezés és engedélyeztetés költségeinek finanszírozását, az az egyházközségre hárul. Most a természetbarátok segítségét kérik az összeg maradékának előteremtésére, utalni a Szinpetri Református Gyülekezet számlaszámára (55400352-10000173) lehet, a közleményben a „Denevérek védelme” megjelöléssel.

 

A denevérek számára az egyik legnagyobb veszélyeztető tényező egyébként is a szálláshelyek számának drasztikus csökkenése, de az Aggteleki-karszton és a környékén ma még nagyon értékes a denevérfauna, itt az összes hazánkban előforduló fajt (összesen 28-at) fel lehet fedezni.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Vigyáznak a Vértes denevéreire

Segítségünkre szorulnak a denevérek

Állatok tömegeit pusztíthatjuk el egy felújítással

Cikkajánló