Te melyik fára szavaznál?

Az Év fája versenyen idén is 15 fa közül választhatod ki a szívedhez legközelebb állót. A voksodat október 18-ig adhatod le.

Szerző:
MTI
2015. szeptember 14.

Az Év fája versenyen idén is 15 fa közül választhatod ki a szívedhez legközelebb állót. A voksodat október 18-ig adhatod le.

A 120 éves kóspallagi "tűzoltófa"

 

A versenyre májusban több mint 60 fát neveztek szerte az országból. Ezek közül került ki az Ökotárs Alapítvány szakmai zsűrizése alapján az a tizenöt, melynek története legjobban kifejezte a jelölő közösség elkötelezettségét a nevezett fa iránt.


Így ebben az évben a balkányi mamut, az ácsi Mesefa, a komlói öreg tölgy, egy békési óvoda fája, a körbeépített győri vadgesztenyefa, a böhönyei óriás makkfa, a deszki „Marosi Matuzsálem”, a nyergesi vadkörtefa, a kápolnai három hársak, Bátaszék legöregebb fája, a kóspallagi tűzoltófa, a hédervári Árpád-tölgy, az újpalotai fehér fűz, a védett keleti platánfa és a somogysárdi ginkgo biloba várja a szavazatokat a verseny weboldalán.

 

A bátaszéki molyhos öreg tölgy


Az alapítvány a hat éve zajló versennyel a természetvédelem és a közösségek kapcsolatára kívánja felhívni a figyelmet. A megmérettetésen három díjat osztanak ki: az Év fáját a közönség választja meg online szavazással, a Hős fa címet a zsűri osztja ki, valamint még egy fa kap különdíjat az Országos Erdészeti Egyesülettől. Hős fa az lehet, amelynek élete vagy természetes környezete, élőhelye veszélyben van, és megmentéséért a jelölők sikeresen küzdöttek vagy küzdenek.


A szavazást október 18-án vasárnap éjfélkor zárja az Ökotárs, a végeredményt ezt követően a hivatalos díjátadó alkalmával teszi közzé. A hazai Év fája részt vesz a jövő év elején rendezett európai versenyben is, amelynek győztese az Európai év fája címet nyeri el.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Szőrös és nyávog: ő az új túratársad

Mesebeli és mérges, a légyölő galóca

Jenő, a gólya, Horvátországból jelentkezett

Cikkajánló