Tekerés a Fertő tó környékén

Kellemes lankák, gyönyörű táj, gazdag madárvilág és nem mellesleg tükörsima bringautak várnak rád.

Szerző:
Somogyvári D. György
Turista Magazin
Fotó:
Somogyvári D. György
2015. augusztus 5.

Kellemes lankák, gyönyörű táj, gazdag madárvilág és nem mellesleg tükörsima bringautak várnak rád.

Kétszer is megjártuk az alábbi videóklipen bemutatott útvonalat, így joggal és bátran kijelenthetjük: ez az egynapos, hajóutakkal fűszerezett bringakaland a szó szoros értelmében a család mindhárom generációja számára emlékezetes élmény maradhat. Az általunk is javasolt túra Rustból (Ruszt) indul, ahol biztonságban és ingyen hagyhatjuk autóinkat, és nem mellesleg három kerékpárkölcsönző áll a rendelkezésünkre.

 


Nyeregbe pattanva a Főtértől (Rathausplatz) két kilométerre lévő kikötőbe hajtunk a Seestrasse-én, ahonnét 10 órakor indul az első komp Podersdorfba (Pátfalu). A 70 perces átkelés önmagában csodálatos kaland az apróságok számára. A podersdorfi kikötő piros-csíkos világítótornya a Fertő tó egyik szimbóluma, a körülötte zajló forgatag, a színes csónakok, vitorlások, evezősök, s maga a strand festői látványt nyújtanak.

 

<p><a href="https://vimeo.com/135438882">Tekerj egy jót a Fertő tó körül!</a> from <a href="https://vimeo.com/user16585756">Turistamagazin</a> on <a href="https://vimeo.com">Vimeo</a>.</p>

 

A kompról legurulva a kikötőtől jobbra elágazó B10-es jelzéseket kell követnünk az aszfalton és az útjelző táblákon. Ez a szakasz 17 km, a városkából kikerülve javarészt tóközeli pályán halad vízszintes terepen, ahol rengeteg madár tanyázik a tipikusan fertőzugi, szikes tómaradványok partjain, kődobásnyira a bringaúttól - vadlibáktól és vadkacsáktól a kócsagon keresztül a sólyomféleségig. Az útvonal legérdekesebb látványossága a Hölle kilátótorony, amire „kötelező” felmászni, mert a panoráma tiszta időben lenyűgöző. A kilátó közvetlen szomszédságában egy remek ebédet lehet elkölteni, feltéve, ha megbarátkozol a közeli mangalicatelep felöl átsurranó illatokkal…

 

 

A B10 bringaút egyenesen Illmitz (Illmic) kikötőjébe vezet, utolsó szakaszán átmegy a városkán is, ez az egyetlen rövid taposás, ahol figyelni kell a forgalomra is. Ha van még a lábunkban erő, és időnk is engedi, a B20 kitérő (6 km) a Schraendlsee szikesén keresztül (még több madár) ugyancsak visszatorkollik a kikötő felé. A komphajó innét félóránként indul Mörbisch (Fertőmeggyes) felé (17:30-kor megy az utolsó), ahonnét a B10 két ágon halad vissza Rust irányába (4 km). A Turista Magazin a felső, Panoráma nevű szakaszt javasolja, habár itt előfordul egy-két mérsékelt, rövid kapaszkodó, nincs autóforgalom a közelben, s a tó látványa méltó befejezése a túrának.


Kompköltségek:
Rust-Podersdorf 8 euró, Illmitz-Mörbisch 7 euró

 

 

Cikkajánló