Telelő madarak dömpingje a nyíregyházi Szelkó-tónál

Megérkeztek a nyíregyházi Szelkó-tóhoz az ott telelő madarak. Az E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület szervezésében több mint kétszáz madarat, köztük rendszeresen ott telelő szőlőrigókat, süvöltőket és királykákat gyűrűztek meg.

Szerző:
TM
MTI
Fotó:
Shutterstock
2015. november 17.

Megérkeztek a nyíregyházi Szelkó-tóhoz az ott telelő madarak. Az E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület szervezésében több mint kétszáz madarat, köztük rendszeresen ott telelő szőlőrigókat, süvöltőket és királykákat gyűrűztek meg.

A három védett madárfaj Észak-Európában és Ázsiában él, onnan költöznek a tél előtt délebbre, és áprilisig maradnak.

 

Itt telelnek, ismerd meg őket!

A világos szemsávú, vöröses hónaljtollú szőlőrigó 19-23 centiméter hosszú, szárnyfesztávolsága 33-34 centiméter, tömege pedig 50-75 gramm. Rovarokkal, csigákkal, gilisztákkal, pókokkal és bogyókkal táplálkozik.

 

Kép


A süvöltő kisebb a szőlőrigónál, 15-17 centiméter hosszú, szárnyfesztávolsága 25 centiméternyi, tömege 25-35 gramm. A hím alsóteste élénk rózsaszínes vörös, a nőstényé szürkés sárgásbarna. Csőre rövid, lekerekített, magvak, rügyek fogyasztására specializálódott. Különösen a kőris és a juharfa magját szereti. Magyarországon rendszeres téli vendég, igen ritkán fészkel is hazánkban. Áprilisban, mielőtt visszatér az északi területekre, halványkék, vörös foltos tojásokat rak, majd 12-14 napig kotlik rajtuk.

 

Kép


A sárgafejű királyka 9 centiméter hosszú, szárnyfesztávolsága 13-16 centiméter, míg tömege mindössze 4-7 gramm. A pici madár háta olajzöld, alsóteste szürke, fején sárga vagy narancssárga csík látható. Magyarországon a szőlőrigóhoz és a süvöltőhöz hasonlóan védett, eszmei értéke - csakúgy mint a másik két madárnak - 25 ezer forint egyedenként.

 

Kép

 


Petrilláné Bartha Enikő ornitológus elmondta, hogy az M3-as autópálya melletti tónál a múlt héten tartott négynapos madárgyűrűzési táborban meggyűrűztek egy matuzsálemi korú ökörszemet is. A vén kontinens egyik legkisebb madara - amely Európa és Ázsia mérsékelt övi részén, valamint Észak-Amerikában is fészkel - legfeljebb hat évig él, és a Szelkó-tónál befogott példány több mint ötéves volt.

 

 

 

Mit kell tudni az ökörszemről?

A 9-10 centiméteres, 13-17 centiméter szárnyfesztávolságú, 7-12 grammos, fahéjbarna tollazatú ökörszem erdők sűrű aljnövényzetében, patakpartokon és cserjésekben fészkel. Magyarországon kétszer, április és június között költ, fészekalja  6-8 tojásból áll. A fészekparazitaként emlegetett kakukk elég gyakran bízza rá tojásainak kiköltését.

 

 

Itt találhatod a Szelkó tavat:

 


A Turista Magazin tippje:

Ha még több állatot szeretnél látni Nyíregyháza környékén, keresd fel a várostól mindössze 5 km-re lévő Nyíregyházi Állatparkot is, amely a sóstói üdülőövezetben található. A 30 hektáros területen, egy tölgyerdő mélyén elhelyezkedő parkban, a sokszínű állatvilág mintegy 500 faját és 5000 egyedét tekintheted meg. Bővebb infó: www.sostozoo.hu

Kapcsolódó cikkek:
Még több hír madarakról

 

Cikkajánló