Télen is gyönyörű Európa egyik leglátványosabb tórendszere

A főként nyáron népszerű Plitvicei-tavakat most fagyosabb verziójában mutatjuk be. Nem kevésbé gyönyörű, sőt, más előnyökkel is járhat, ha a téli időszakban látogatjuk meg a vízesésekkel tarkított tórendszert.

Szerző:
Pálvölgyi Krisztina / TM
Fotó:
Gut Zoltán
2018. február 15.

A főként nyáron népszerű Plitvicei-tavakat most fagyosabb verziójában mutatjuk be. Nem kevésbé gyönyörű, sőt, más előnyökkel is járhat, ha a téli időszakban látogatjuk meg a vízesésekkel tarkított tórendszert.

A horvátországi Plitvicei-tavak sokak egynapos túracélpontja, de inkább jó időben. Szerencsére vannak, akik nem riadnak vissza a jeges időjárástól, és kifejezetten keresik azt a látványt, ahogy a tél mesekönyvbe illő módon rajzolja át a tájat.

 

A látvány már a bejárattól nem messze is magával ragadó

 

Gut Zoltán november óta tervezte: mindenképp ellátogat ide, hogy fotókon örökítse meg ezt a szép látványt. Így most nem mindennapi köntösében mi is megcsodálhatjuk a Plitvicei-tavak Nemzeti Park egy részét, ami egyébként 1979. óta az UNESCO világörökségi listáján is szerepel.

 

A vízeséshez vezető út (balra) és maga a célba vett vízesés (jobbra)

 

A másik előnye, hogy ha télen járunk erre, hogy nem kell több busznyi turistát kerülgetni, kényelmesen és alig pár emberrel összefutva lehet végigjárni a tavak körüli utakat. Zavartalanul lehet fotózni a szép tájat, és akár több órát is el lehet tölteni egy kiszemelt ponton a fényképezésbe belemerülve, ahogy ez Zoltánnal történt a következő képek esetében.

 

A következő fotók állványról és hosszú záridővel készültek, ami egy bevett technika a víz dinamikájának megjelenítésére, és ezzel egy lágyabb festői hatást is kapnak a képek.

 

 

 

A következő kép pedig szándékosan nagyon rövid záridővel készült, szinte megfagyasztva a vizet.

 

 

Bár a télen is szabadon járható utakon Zoltán szerint nem veszélyes a közlekedés, a képet elnézve mi azért óvatosságra intenénk mindenkit, aki kedvet kap ellátogatni ide, nehogy egy fagyos fürdő legyen a vége. 

 

 

A télen lezárt felső tórendszerhez képest itt, az alsó tavaknál valamivel mélyebb a víz, és így szép zöld színe van. Ez a kisebb vízesésekkel tarkított út vezet fel a hajóállomáshoz.

 

 

Utunk végén elérkeztünk a hajóállomáshoz, a stég jobbra látható, természetesen a hajós kiránduláshoz meg kell várnunk a jobb időt.

 

 

Köszönjük a képeket Gut Zoltánnak, további fotóit pedig ide kattintva nézhetitek meg.

 

Ezeket a képes anyagokat is nézzétek meg!

Újabb nemzetközi díjat nyert a magyar természetfotós

Íme, a legviccesebb természetfotók!

Bogárvilág közelről - Látványos fotók és hasznos tudnivalók 

Cikkajánló