Téli álom, ahogy azt a profik csinálják

Aranyos fotókat tett közzé közösségi oldalán a Budakeszi Vadaspark egy téli álmot alvó nagy peléről. A faj igazi nagymenő ebben a műfajban, hisz októbertől akár májusig is képes aludni.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép - illusztráció)
2022. január 19.

Aranyos fotókat tett közzé közösségi oldalán a Budakeszi Vadaspark egy téli álmot alvó nagy peléről. A faj igazi nagymenő ebben a műfajban, hisz októbertől akár májusig is képes aludni.

A nagy pele nem túlzás, a fél életét átalussza, ezért németül "Siebenschläfer"-nek, hétalvónak nevezik. A mély téli álom során, ami a pelékre vagy a sünökre jellemző, az állatok teste hibernálódik. Ilyenkor lelassul az anyagcseréjük és lecsökken a testhőmérsékletük, hogy minél kevesebb energiát használjanak.

A Budakeszi Vadasparkban főleg nagy pelékkel lehet találkozni – már amikor nem alszanak éppen –, de az erdőben mogyorós és erdei pelék is élnek - olvashatjuk a vadaspark posztjában.

A téli álomnak egyébként számos formája van, és világszerte legalább kétszáz olyan emlősfaj ismert, amely téli álmot alszik. Téli álomban egyes fajok, például a mókusok és a hörcsögök, rendszeresen felébrednek, rájárnak a felhalmozott készleteikre. A barna medvék sem igazi, klasszikus, mély téli álomban töltik az időt. A nagyon kicsi állatok pedig nem tudnak annyi zsírt magukra szedni, hogy azzal átvészeljék a telet, így ők télen is aktívak maradnak, mint a cickányok vagy a pockok.

A hazai ürgék is hosszú időre elvonulnak, járataikban mélyebbre húzódnak és eltömik a bejáratot. Az idősebb állatok már augusztusban megkezdhetik a téli álmot, míg a fiatalok októberben vonulnak téli nyugalomra. A földikutyák viszont valószínűleg nem alszanak. Ők raktárakat készítenek maguknak, de az életük annyira mélyen zajlik télen, hogy a kutatók sem igazán tudják, hogy pontosan mit is csinálnak a nagy hidegben.

Cikkajánló